Najhrabriji su uz odvažnost pokazali srce svojoj domovini za njen 78. jubilej – Dan državnosti BiH usred Evropske unije, države Austrije

Proteklog vikenda, pred tzv. četvrto “zatvaranje i uvođenje dodatnih mjera radi Covid-19, pod ključ u kućama”, u metropoli Austrije je održana treća “Bosanska noć u Beču”, kojoj je prisustvovalo nešto više od 150 posjetilaca. Naime, organizator je bio Institut za stručno-informativno-kulturnu djelatnost i ispitivanje javnog mišljenja u BiH i EU državama, čiji su aktivisti i projekti  prisutni od 2014. godine a imaju zapažene rezultate u raznovrsnim projektima te tradicionalno obilježavaju godišnjice kao i praznike svoje domovine Bosne i Hercegovine.

image

Dan državnosti BiH u Austriji/ Ragib Delić

Ovoga puta, bilo je to druženje uz pjesmu sa pjevačem Kemalom Malovčićem i ostalim izvođačima: Lelom Aljušić, Sarajkom koju su pratili doktor harmonike Vlado i na udaraljkama Bojan, te Damir Fazlo Šabić i ansambl KUD “Bošnjaci”, pod palicom novonastale umjetnice Anele Čindrak (s harmonikom i violinom), svi iz Beča.

image

Anela Čindrak/ Ragib Delić

Gostima i prisutnoj publici je bila na raspolaganju bosanska kuhinja s burecima, pitama i ćevapčićima koje su pripremili naši ovdašnji ugostitelji, te razni kolači i torta a sve u znak duplog/dvostrukog obilježavanja Dana državnosti BiH i “zlatnog jubileja”, 55. godišnjice djelovanja i rada na estradi Kemala Malovčića, rodom iz Sanskog Mosta.

image

Među gostima bili su ambasador Kemal Kozarić i pjevač Kemal Malovčić/ Ragib Delić

Također, “specijalni” gosti iz BiH su bili gospoda Šemsudin Mehmedović, aktualni državni zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH i Ramiz Salkić, potpredsjednik entiteta RS, zatim dr. Kemal Kozarić, ambasador BiH u Austriji, te g. Martin Pramer ambasador iz Ministarstva vanjskih poslova i EU integracija R. Austrije, zatim Amel Salihović, autor knjige “Kroz BiH s slikama na 30 destinacija”, i Mugdim Ćatić, producent i autor dokumentarnokulturološkog filma “4 dana u Sarajevu”.

image

Detalj sa manifestacije/ Ragib Delić

Organizatori događaja posebnu zahvalnost upućuju svim sponzorima i donatorima, a vrijedno je naglasiti tzv. “Zlatne i Srebrene sponzore manifestacije”, tvrtke: Centrotrans iz Sarajeva i njihov co-partner Austriatrans/Blaguss u Beču, “Bundavica” d.o.o – Tuzla, te cafe-restoran “XxXL-Čaušević” i lokal “Djul-bašta”, vl. Hasan Lolić, kao i poznate buregdžinice “Sofra”, “Bosna-Grill”, “Mek-pitara”, “Vučko-84.”, i poslastičarnica “Koka & Rara”, kao i MVC-Motors Wien-Nord.

image

Bosanska noć u Beču/ Ragib Delić

– Uostalom, zašto ne reći da je malo 365 dana u godini gdje bi trebalo biti svakodnevno održavanje ili reprezentativno predstavljanje, lobiranje i pričanje o BiH, a tako će i ovaj projekat u idućoj godini prerasti u trodnevni festival, na tri lokacije u Beču, pod motom: “Bosnische Nacht in Wien – Vienna FEST Group” te je već ostvarena i uspostavljena saradnja s Udruženjem estradnih izvođača iz Zenice koji će dovesti nove amatere i poznata lica s ekrana i naslovnih strana novina, iz različitih zanimanja, stvaralaštva i kreativnih aktivnosti, jer će to biti prvi novi takmičarski duh bh. građana u dijaspori Austrije. Naš projekat su prepoznali mnogi kulturolozi i bh. građani u Austriji a podršku nam daje i ovdašnji prvi čovjek Beča, gradonačelnik i pokrajinsko-zemaljski poglavar Dr. Michael Ludwig, te Nj. E. Herr Botschafter ambasador Martin Pramer i prof.dr. Ivica Osim,sportski pedagog, poznati trener i stari vice-gradonačelnik Grada Sarajeva, saopćeno je iz Instituta za stručno-informativno-kulturnu djelatnost i ispitivanje javnog mišljenja u BiH i EU državama.

Izvor: MojaBiH