Futures Leaders Summit (FLS) 2021, u organizaciji Fondacije budućnosti u BiH (BH Futures Foundation – BHFF), se po prvi put ove godine održava u Tuzli od 15. do 17. decembra, a okuplja neke od najuspješnijih Bosanaca i Hercegovaca koji rade za velike kompanije u BiH i inostranstvu.

Cilj ovog samita je okupiti STEM studente i diplomante kako bi proširili svoje znanje i postali nosioci promjena u društvu kroz sesije sa keynote govornicima, radionice i posjete kompanijama.

– U decembru se navršava punih šest godina otkako djeluje Fondacija budućnosti u BiH, i želimo to krunisati Futures Leader Summitom, najvećim samitom STEM lidera u Bosni i Hercegovini, koji će sigurno biti jedan od najspektakularnijih događaja koji smo ikad organizovali, a postat će tradicionalan. Naša profesionalna mreža broji nekoliko hiljada bosanskohercegovačkih profesionalaca, koji žive širom svijeta, i rade na projektima od globalnog značaja. Na ovaj način ćemo dati priliku domaćim studentima da se upoznaju sa njima, uče od njih, i stvore konekcije od ključnog značaja za njihovu buduću karijeru, kazao je Edhem Eddie Čustović, osnivač Fondacije.

FLS okuplja renomirane bh. stručnjake koji su ostvarili sjajne karijerne uspjehe na svjetskom nivou, a koji sarađuju ili rade sa kompanijama kao što su Netflix, Apple, Massachusetts Institute of Technology (MIT), a neki od njih čak dali svoj doprinos u organizaciji Olimpijskih igara u Tokyiju.

Glavni organizacijski partner je BH Engineering Weeks, a finansijski su ga podržale i brojne kompanije, uključujući HTEC (Platinum sponzor), DKR – German Center for RoboticsPorsche Bosna i Hercegovina (Gold sponzori) i Mistral (Silver sponzor).

– Uspostavljanjem događaja koji će svake godine okupljati perspektivne change-makere u STEM oblastima želimo kreirati snažnu zajednicu koja će promijeniti način na koji percipiramo industriju i budućnost razvoja naše države. Ove godine, fokus događaja je važnost interdisciplinarnosti u STEM-u i u Tuzli ćemo ugostiti STEM studente i mlade profesionalce, i pružiti priliku brojnim drugim entuzijastima praćenje keynote sesija online, naglasio je Čustović.

Svi zainteresovani studenti i diplomanti se mogu registrovati putem ovog linka, a organizacioni tim poziva sve zainteresovane da što prije apliciraju na Travel Grant koji omogućava pokrivanje svih troškova za ovaj događaj – od troškova karte za učešće, do troškova putovanja i smještaja.

Izvor: MojaBiH, BHFF