Najhrabriji su uz odvažnost pokazali srce svojoj domovini za njen 78. jubilej – Dan državnosti BiH usred Europske unije, države Austrije
Proteklog vikenda, prije tzv četvrto “zatvaranje i uvođenje dodatnih mjera za Covid-19, pod ključ u kućama”, u metropoli Austrije je odžana treća “Bosanska noć u Beču” kojoj je prisustvovalo nešto više od 150 posjetitelja. Naime, organizator je bio Institut za stručno-informativno-kulturnu djelatnost i istraživanje javnog mnijenja u BiH i zemljama EU, čiji su aktivisti i projekti prisutni od 2014. godine i zabilježili su rezultate u raznim projektima i tradicionalno obilježavaju obljetnice i blagdane svoje domovine Bosne.i Hercegovine.


Dan državnosti BiH u Austriji / Ragib Delić

Ovoga puta bilo je to druženje uz pjesmu s pjevačem Kemalom Malovčićem i ostalim izvođačima: Lelom Aljušić, Sarajkom uz pratnju doktora harmonike Vlade i udaraljki Bojana, te Damira Fazla Šabića i ansambla KUD-a “Bošnjaci”, pod palicom novonastale umjetnice Anele Čindrak s harmonikom i violinom), svi iz Beča.


Anela Čindrak / Ragib Delić

Gostima i nazočnoj publici bila je na raspolaganju bosanska kuhinja s burecima, pitama i ćevapima koje pripremaju naši domaći ugostitelji, te razni kolači i torta, a sve u znak duple/dvostruke proslave Dana državnosti BiH i “zlatnog jubileja”, 55. godišnjice i rada na sceni Kemala Malovčića, rodom iz Sanskog Mosta.


Među gostima su bili veleposlanik Kemal Kozarić i pjevač Kemal Malovčić / Ragib Delić

Također, „specijalni“ gosti iz BiH bili su gospoda Šemsudin Mehmedović, aktuelni državni zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH i Ramiz Salkić, potpredsjednik entiteta RS, zatim dr. Kemal Kozarić, veleposlanik BiH u Austriji, i gosp. Martin Pramer veleposlanik iz Ministarstva vanjskih poslova i EU integracija Republike Austrije, zatim Amel Salihović, autor knjige “Kroz BiH s slikama na 30 destinacija”, te Mugdim Ćatić, producent i autor dokumentarnokulturološkog filma “4 dana u Sarajevu“.


Detalj s događaja / Ragib Delić

Organizatori događaja posebnu zahvalnost iskazuju svim sponzorima i donatorima, a valja istaknuti i tzv. “Zlatne i srebrene sponzore manifestacije”, tvrtke: Centrotrans iz Sarajeva i njihov co-partner Austriatrans/Blaguss u Beču, “Bundavica” doo – Tuzla, te cafe-restoran “XxXL-Čaušević” i lokal “Djul-bašta”, vl. Hasan Lolić, kao i poznate buregdžinice “Sofra”, “Bosna-Grill”, “Mek-pitara”, “Vučko-84.”, te slastičarna “Koka & Rara”, kao i MVC-Motors Wien-Nord.


Bosanska noć u Beču / Ragib Delić

Uostalom, zašto ne reći da je malo 365 dana u godini gdje bi trebalo biti svakodnevno održavanje ili reprezentativno predstavljanje, lobiranje i pričanje o BiH, pa će tako ovaj projekt sljedeće godine prerasti u trodnevni festival, na tri lokacije u Beč, pod motom: “Bosnische Nacht in Wien – Vienna FEST Group” i već je ostvarena i uspostavljena suradnju s Udruženjem estradnih izvođača iz Zenice, koje će dovesti nove amatere i poznate osobe s ekrana i naslovnica novina, iz različitih profesija, stvaralaštva i kreativnih aktivnosti, jer će to biti prvi novi natjecateljski duh bh. građana u dijaspori Austrije. Naš projekt prepoznali su mnogi kulturolozi i bh. građani u Austriji, a podržava nas domaći prvi čovjek Beča, gradonačelnik i pokrajinsko-zemaljski poglavar dr. Michael Ludwig, i Nj. E. Herr Botschafter veleposlanik Martin Pramer i prof.dr. Ivica Osim, sportski pedagog, poznati trener i stari vice-gradonačelnik Grada Sarajeva, saopćeno je iz Instituta za stručno-informativno-kulturnu djelatnost i ispitivanje javnog mnijenja u BiH i EU državama.

Izvor: MojaBiH