Pri kraju srednjoškolskog obrazovanja Ivana Čulić još uvijek nije znala šta će studirati. Ali onda je shvatila da je hemijska tehnologija savršena za nju – spoj prirodne nauke i inžinjerstva u kojem se nešto stvara

Kad je upisala četvrti razred gimnazije u Novom Gradu, Ivana Čulić još uvijek nije znala što bi mogla studirati. Njena starija sestra već je započela svoje studije u Banjoj Luci i Ivana je počela istraživati studijske programe Univerziteta u Banjoj Luci. Odmah su je privukle prirodne i inženjerske nauke, a prvi izbor bio joj je upisati Mašinski fakultet:

– Mašinstvo mi se baš sviđalo, ali tad su presudile predrasude okoline. Govorili su mi da jedna djevojka ne bi trebala studirati mašinstvo, tako se to meni predstavljalo. I onda sam vidjela da postoji Tehnološki fakultet u Banjoj Luci na kojem se mogla studirati hemijska tehnologija. Malo sam istraživala i shvatila da je taj smjer savršen spoj prirodne nauke i inženjerstva u kojem se nešto stvara. Odmah sam znala da je to za mene, priča Ivana za i-platformu.

image

Svestrana Ivana na ljetnoj školi u Stocu/ i-platforma

Kad je diplomirala na banjalučkom Tehnološkom fakultetu, jedno vrijeme je željela prijaviti se na neki od Erasmus Mundus programa. Ipak, strah od polaganja testa iz engleskog jezika bio je jači. U konačnici je odabrala Univerzitet u Ljubljani jer je bio najbliži, jer je već poznavala ljude koji su bili tu na studijama i koji su bili zadovoljni životom i studiranjem u Ljubljani i jer je, zbog prethodne saradnje Tehnološkog fakulteta u Banja Luci s Fakultetom za hemiju i hemijsku tehnologiju u Ljubljani, znala da će imati priliku koristiti različite instrumente i baviti se laboratorijskom analizom, što ju je najviše i zanimalo.

ŽIVOT U SLOVENSKOJ PRIJESTOLNICI

Krajem septembra 2021. godine, samo petnaest dana prije početka predavanja, Ivana je saznala da je primljena na dvogodišnji master studij na ljubljanskom Fakultetu za hemiju i hemijsku tehnologiju. Proces aplikacije, kaže Ivana, uopće nije bio složen.

– Kad se upisuje fakultet, računa se samo prosječna ocjena svih studija i važno je da se većina predmeta poklapa s onim što ćeš slušati od predmeta u narednom periodu. Nisam imala nikakvih poteškoća, čak su mi priznali jedan ispit s osnovnih studija jer sam studirala četiri godine i imala sam malo više znanja, ističe Čulić.

Iako su predavanja kojima Ivana prisustvuje i ispiti koje će ona polagati svi na slovenskom jeziku, ova mlada hemičarka sretna je zbog toga.

– Često imamo seminarske radove koje prezentujemo na predavanjima – prvi sam predstavljala na engleskom jeziku zato što sam bila nesigurna, a drugi sam već uradila na slovenačkom. Da studiram na engleskom jeziku, ne bih već ovoliko naučila da pričam slovenački. Stvarno nije toliko teško, a dosta su me podržali i prijatelji koji su trenutno ovdje na studijama i koji se vode uzrečicom: “Naučit će te život”, kaže Ivana.

Više o Ivaninom životu u Ljubljani, stipendijama, aktivizmu, volontiranju, ali i dugoročnim planovima za budućnost čitajte ovdje.