Asocijacija “5 Million Friends of Bosnia and Herzegovina” je nevladina, neprofitna organizacija, bez političkih, vjerskih ili etničkih konotacija. Prvobitno kao ideja i projekat pokrenuta je na inicijativu osnivača i inicijatora Ede Šabanagića i uz podršku, u početnoj fazi, organizacija: La Terra Nostra i I-dijaspora (Švicarska), Consilium Bosniacum (Austrija) i Udruženje mladih Bosne i Hercegovine u Švedskoj (BHUF) (Švedska).

Asocijacija “5 Million Friends of Bosnia and Herzegovina”  prepoznaje ogroman značaj dijaspore u razvoju Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da oko polovice stanovništva porijeklom iz Bosne i Hercegovine živi u inozemstvu a koja je velikim djelom visoko obrazovana i među najbolje integrisanim useljenicima u zemljama prihvata, uključujući i drugu generaciju djece. Organizirana i koordinirana dijaspora može biti snažan saveznik u njegovanju vrijednosti različitosti i inkluzije za sve, izvan i unutar Bosne i Hercegovine.

Iako uspješne inicijative u različitim sektorima već postoje i daju konkretan doprinos razvoju Bosne i Hercegovine, istraživanja pokazuju da su potencijal i resursi dijaspore daleko veći i veći od ovoga, ali još uvijek nisu dovoljno povezani, koordinirani, organizirani i iskorišteni . To se posebno odnosi na prijenos znanja, iskustva, profesionalnih vještina i mreža koje je dijaspora stekla i razvila u drugim zemljama.

Vizija asocijacije je da se uspješno umreži i partnerski osnaži bh. dijaspora koja će predstavljati važnu prekretnicu razvoja Bosne i Hercegovine na globalnom nivou, i koja njeguje bh. vrijednosti čime jača ulogu svakog pojedinca, organizacije, institucije, partnera, projekata ili njen imidž u inostranstvu i u domovini.  Također, kreiranjem online platforme asocijacija 5MFBH će okupljati sve prijatelje bosanskih vrijednosti u svijetu, uz osnivanje podruznica u 15 država sa najbrojnijom bh. dijasporom. Strateški cilj je kreiranje razvojnih projektata prema Bosni i Hercegovini koji rezultiraju uspješnim transferom znanja i tehnologije i osnaživanjem svih kategorija lokalnog društva, njegovanje svih običaja, kulturnih obilježja i historijskih spomenika značajnih za bosanskohercegovački narod.

Sljedeće četiri vrijednosti grade srž svih ciljeva Asocijacije 5MFBH:

  1. Jačanje i umrežavanje bh. dijaspore i pojedinaca bez ikakve političke, nacionalne ili vjerske konotacije te širenje strateškog partnerstva na organizacije i pojedince BH dijaspore na globalnoj razini.
  1. Jačanje identiteta BiH kao prekretnica u međusobnoj suradnji i razvoju BiH. Stvarati osjećaj odgovornosti prema domovini.
  2. Saradnju, pomoć, dijalog i interakcija s ciljem jačanja svakog pojedinca, čijim jačanjem se jača globalna struktura bh. dijaspore i na taj način stvara temelj za snažnije i učinkovitije djelovanje bh. dijaspore.
  3. Njegovanje i povratak glavnim vrijednostima bh. društva: nesebično zalaganje za dobrobit zajednice, pomoć, suradnja i podrška samoopredjeljenju, ustrajnost, ciljna orijentacija i marljiv rad kao glavne karakteristike bh. pojedinaca.

Više o Asocijaciji možete pogledati na sljedećim linkovima:

www.5mfbh.com

https://www.linkedin.com/showcase/5-million-friends-of-bosnia-and-herzegovina/?viewAsMember=true

https://www.facebook.com/groups/732862744099777