Riječ je o jednom od prvih zajedničkih projekata predstavnika bosanskih akademskih društava u Evropi

Slijedeći ideju o stvaranju Bosanskog Akademskog Društva Evrope (BADEU), održan je sastanak predstavnika bosanskih akademskih društava Austrije, Slovenije i Nizozemske.

Ovom prilikom potvrđena je spremnost zajedničkog djelovanja evropske dijaspore Bosne i Hercegovine, a jedan od prvih zajedničkih projekata će biti zahtjev za elektronsko glasanje u našoj državi, potvrdili su iz ovih udruženja.

Prema iskustvima iz Estonije i Nizozemske, elektronsko glasanje u BiH bi konačno riješilo dilemu o važnosti glasača u odnosu na onog ko broji glasove. Uskoro će od strane BADEU biti upućen zahtjev nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini, ali i Evropskoj uniji da preko visokog predstavnika utiču na implementaciju ovog projekta.

– Zaključak je da bi projekat trebao da zaživi što je prije moguće. Nadležne institucije treba da pripreme tehničke mogućnosti kako bi ne samo građani u Bosni i Hercegovini već i u dijaspori mogli lakše da daju svoj glas onima za koje smatraju da mogu odgovoriti budućim izazovima razvoja države i društva, poručili su sa sastanka Edvin Dervišević, Ervin Sendijarević i Sirađ Duhan.

Izvor: MojaBiH