U prostorijama Bosanske kuće u Birmingamu organizovana je večera za osoblje i volontere dobrotvorne organizacije “Remembering Srebrenica” u znak zahvalnosti i poštovanja za njihov rad i doprinos da se genocid u Srebrenici ne zaboravi.

Članovi bh. zajednice u Velikoj Britaniji su prepoznali neumorne napore i posvećenost svih onih koji toliko vremena posvećuju podizanju svijesti o Srebrenici i koriste lekcije iz genocida da rade na promovisanju kohezije i suzbijanju mržnje i netrpeljivosti u svojim zajednicama.

Večeri su prisustvovali predstavnici različitih zajednica iz Velike Britanije, Dr Nasir Awan MBE DL, izaslanik Monarhije, Kraljice Elizabete Druge, zamjenik poručnika u West Midlandsu, Shabrana Hussain, član općinskog vijeća za stambena pitanja i naselja, Dr Waqar Azmi OBE, osnivač “Remembering Srebrenica” organizacije; predstavnici britanske policije, predstavnici regionalnih odbora Remembering Srebrenice i bh. zajednice u Velikoj Britaniji.

Ispred domaćina, BH UK Networka, dr. Anes Cerić je poželio toplu dobrošlicu gostima i zahvalio se na kontinuiranom radu organizacije koji doprinosi razvoju boljeg, bezbjednijeg i tolerantnijeg društva. “U ime svih Bosanaca i Hercegovaca u Velikoj Britaniji, zahvaljujemo se osoblju i vrijednim volonterima dobrotvorne organizacije “Remembering Srebrenica”, izjavio je dr. Cerić.

Prisutnima se obratio i Dr. Nasir Awan MBE DL: “ Ovaj događaj je veoma važan i stoga smatramo da i predstavnik Njenog Veličanstva, kraljice  Elizabete II, treba biti ovdje. Želio bih odati počast hrabrim Bosancima i Hercegovcima, preživjelima koji su ovdje. Bio sam u Srebrenici. I sada mi je teško govoriti o preko 8000 grobova,  izgubljenim životima. Nikada ih neću zaboraviti. To se više nikada ne bi smjelo dogoditi igdje. Divim se bosanskohercegovačkoj zajednici, i iako sam svjestan da nikada neće zaboraviti šta se dogodilo, vidim da su naučili ići dalje, i integrirali se u ovoj zemlji. Vi ste veoma hrabri ljudi, sve što mogu da uradim je da vas pohvalim i pozdravim. “

Ovom svečanom prilikom dodijeljena su i priznanja za osam regionalnih engleskih odbora i tri državna odbora u Škotskoj, Velsu i Sjevernoj Irskoj, kao i šampione organizacije Remembering Srebrenica UK  (Sjećanje na Srebrenicu), od strane preživjelih genocida i zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini koji sada žive u UK. Priznanja su uručena; Dr Louise Livesey, Kim Sadique, Matt Shaer, Dr Nasir Awan MBE DL, Martin Garrod,  Phil Ginnings, Jessica Foster, Jane Drapkin i Amil Khan.

Gostima se obratio i Dr Waqar Azmi OBE, osnivač “Remembering Srebrenica” organizacije. “Ne sumnjam da će ove nagrade biti dodatni podstrek našim šampionima, volonterima, ambasadorima, pokroviteljima i članovima regionalnih i nacionalnih odbora da učine više u održavanju sjećanja i pomažu u izgradnji jačih sigurnijih zajednica za sve. Hvala BH UK Networku i svim članovima bosanskohercegovačke zajednice za ovu veliku čast”, kazao je dr. Waqar.

Atmosferu večeri je uveliko obogatila naša omladina i tradicionalna muzika. KUD “Mladost Bosne” je izvedbom tradicionalnih kola sa svojom koreografkinjom Fahirom Hasedžić zadivilo sve prisutne.

Atmosferu je posebno uljepšala i izložba likovnih radova akademske umjetnice Emire Ramić, koja je sa svojim slikama izazvala emocije kod prisutnih.

BH UK Network