U prostorijama Bosanske kuće u Birminghamu upriličena je večera za djelatnike i volontere dobrotvorne organizacije “Remembering Srebrenica” u znak zahvalnosti i poštovanja za njihov rad i doprinos da se genocid u Srebrenici ne zaboravi.

Članovi bh. zajednice u Ujedinjenom Kraljevstvu prepoznali su neumorne napore i predanost svih onih koji su potrošili toliko vremena na podizanju svijesti o Srebrenici i korištenje lekcija iz genocida da rade na promicanju kohezije i borbi protiv mržnje i netolerancije u svojim zajednicama.

Večeri su nazočili predstavnici različitih zajednica iz UK-a, dr. Nasir Awan MBE DL, izaslanik, Monarhije, kraljica Elizabete II., zamjenik poručnika u West Midlandsu, Shabrana Hussain, član Općinskog vijeća za stambena pitanja i naselja, dr. Waqar Azmi OBE , osnivač “Remembering Srebrenica” organizacije; predstavnici britanske policije, predstavnici regionalnih odbora Remembering Srebrenice i bh. zajednice u Velikoj Britaniji.

Ispred domaćina, BH UK Network, dr. Anes Cerić poželio je toplu dobrodošlicu gostima i zahvalio na kontinuiranom radu organizacije koja doprinosi razvoju boljeg, sigurnijeg i tolerantnijeg društva. “U ime svih Bosanaca i Hercegovaca u Velikoj Britaniji zahvaljujemo se djelatnicima i vrijednim volonterima dobrotvorne organizacije “Remembering Srebrenica”, rekao je dr. Cerić.

Prisutnima se obratio i dr. Nasir Awan MBE DL: “Ovaj događaj je vrlo važan i stoga vjerujemo da bi predstavnica Njezina Veličanstva, kraljica Elizabeta II., trebala biti ovdje. Odao bih počast hrabrim Bosancima i Hercegovcima, preživjelima koji su ovdje. Bio sam u Srebrenici. I sad mi je teško govoriti o preko 8000 grobova, izgubljenih života. Nikada ih neću zaboraviti. To se nikad više ne bi smjelo ponoviti. Divim se bosanskohercegovačkoj zajednici, i iako sam svjestan da nikada neće zaboraviti ono što se dogodilo, vidim da su naučili ići dalje, i integrirati se u ovu zemlju. Jako ste hrabri ljudi, sve što mogu uraditi je pohvaliti i pozdraviti. “

Ovom svečanom prilikom uručena su priznanja osam regionalnih engleskih odbora i tri državna odbora u Škotskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj, kao i prvacima organizacije  Remembering Srebrenica UK (Sjećanje na Srebrenicu), od strane preživjelih u genocidu i zločinima protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini koji danas žive u UK. Priznanja su uručena; Dr Louise Livesey, Kim Sadique, Matt Shaer, dr. Nasir Awan MBE DL, Martin Garrod, Phil Ginnings, Jessica Foster, Jane Drapkin i Amil Khan.

Gostima se obratio i Dr. Waqar Azmi OBE, osnivač “Remembering Srebrenica” orgabizacije. “Ne sumnjam da će ove nagrade biti dodatni poticaj našim prvacima, volonterima, veleposlanicima, pokroviteljima i članovima regionalnih i nacionalnih odbora da učine više na očuvanju sjećanja i pomoći u izgradnji jačih, sigurnijih zajednica za sve.” Hvala BH UK Network-u i svim članovima bosanskohercegovačke zajednice na ovoj velikoj časti“, rekao je dr. Waqar.

Atmosferu večeri uvelike je obogatila naša mladež i tradicionalna glazba. KUD „Mladost Bosne“ sve je oduševio izvođenjem tradicionalnih kola sa svojom koreografkinjom Fahirom Hasedžić.

Atmosferu je posebno uljepšala izložba likovnih radova akademske umjetnice Emire Ramić koja je svojim slikama izazvala emocije u publici.

BH UK mreža