Prostorije Bosanske kuće u Birmingamu bile su prepune bh. građana i predstavnika britanskih organizacija koji su došli da vide šta su povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine pripremili učenici bh. dopunske škole Birmingam.

Manifestacija je otpočela prigodnim obraćanjem dr. Anesa Cerića, menadžera BH UK Networka.

“Mi danas imamo čast i zadovoljstvo da u Velikoj Britaniji proslavimo 30 godina nezavisnosti naše domovine.  Nezavisnosti je skupo plaćena, te je naša dužnost da ne zaboravimo našu domovinu. Upravo zato naši građani su se okupili u Bosanskoj kući, da njegujemo i poštujemo našu domovinu. Ono što danas imamo, nije došlo iznenada, već je uložen mukotrpan trud i rad svih nas ovdje , naročito volontera koji svojim nesebičnim doprinosom održavaju rad bh.dopunske škole Birmingam “, naglasio je Cerić.

Himnu BiH i UK su izvele gošće iz Tuzle,  mr. Dženana Šehanović Sarajlić, pijanistica i prof. dr. Dženana Huseinagić, solo pjevačica/sopran.

Prisutnima se obratio i Nj.E. Vanja Filipović, ambasador BiH u Velikoj Britaniji, koji je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje obilježavanju Dana nezavisnosti BiH u Birmingamu: “Moram reći da je Bosanska kuća moje omiljeno mjesto u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ovo je lijepa prilika da obilježimo 30 godina nezavisnosti BiH. Trebalo nam je 4 godine da stane rat, da dobijemo mir. To je bio dosada jako trnovit put sa usponima i padovima i možemo biti jako ponosni. I pored svega što se dogodilo, imamo zemlju koja je bila u Savjetu bezbjednosti UN-a godinu dana i odlučivala o najbitnijim stvarima u svijetu, članica UN/a  te predali smo aplikaciju za članstvo u Evropskoj Uniji , u odmakloj smo fazi za prijem u NATO i nastavljamo raditi bez obzira na pokušaje pojedinih da nas vrate u teška vremena . Neće u tome uspjeti dokle god ima patriota u našoj zemlji i van nje, koji brinu o svjojoj zemlji, čuvaju identitete te prenose znaja i  iskustva na nove generacije. Ponosam sam kad vas vidim, ovu djecu kako govore na našem jeziku sa interesantnim naglaskom, ali govore i to je najvažnije. Kad odu u BiH osjećaju se kao kod kuće. Svima se zahvajujem što radite, naročito volonterima, koji odvajaju vrementa, truda i energije da očuvaju naš identitet”, rekao je Nj.E. Filipović.

U nastavku manifestacije je upriličen i prigodan kulturni program. Glavni akteri bili su učenici bh. dopunske škole Birmingham koji su se uz pomoć svojih nastavnika Alme Aganović, Emira Bolića, Azre Bašić i Eldine Bolić  potrudili da zabave prisutne i pokažu šta su pripremili za ovaj značajan dan. Naravno, obilježavanje državnog praznika ne bi bio upotpunjem bez nastupa KUD “Mladost Bosne”. Odjeveni u narodne nošnje su spletom igara uljepšali program, pod budnim okom koreografa  Fahire Hasedžić, a mnogobrojna publika ih je nesebično nagrađivala aplauzom, jer muzika je ta koja najlakše i najbrže dopire do srca.

Ovaj program su uljepšale i specijalne gošće, Dženana Huseingać i Dženana Šehović Sarajlić, otpjevavši nekoliko prigodnih pjesama. Muzički performans „Sevdah i klasika – spoj tradicije i umjetnosti “ Dženane Šehanović Sarajlić, magistrice klavira i prof. dr. Dženane Huseinagić, sopranistice, podrazumjeva zaokruženu cjelinu prožetu nekim od najljepših djela muzičke Balkanske baštine sa osebujnim i bogatim muzičkim lirskim repertoarom. Akcenat bi svakako bio na sevdalinke kojima je Bosna i Hercegovina kolijevka nastanka i koje su dale autentičan pečat bosansko-hercegovačkoj muzici, ali bi ovaj put bile izvođene u klasičnom aranžmanu, što im daje novu dimenziju i umjetničku vrijednost.

Dodijeljene su i nagrade, suveniri iz BiH, svim volonterima koji aktivno učestvuju u obilježavanju svih značajnijih datuma za bh.građane u Birmingamu: Ada Dedić, Eldina Bolić, Emir Bolić, Alma Aganović, Azra Bašić, Fahira Hasedžić, Porodice Hadžović i Zlomužica, Ferid Kevrić , Mersad Krnjić i predstavnici organizacije DRC–Birmingham, Michael Summers i Doreen Wiffen-Jones. Zahvaljujemo se našem Abidu Kahrimanoviću koji je izdvojio svoje vrijeme da dođe i pripremi tradicionalni bosanski specijalitet, ćevape naravno.

Sve se završilo druženjem prisutnih, što je i svrha ovakvih okupljanja.

Poruka svih prisutnih bh. građana iz Bosanske kuće je da moramo graditi bolju budućnost za naše najmlađe. Prošlost ne možemo zaboraviti, ali možemo naučiti iz nje, i ići putem zajedničke i ljepše budućnosti.

BH UK Network