Sutra se obilježava veoma značajan praznik za bosanskohercegovačke građane, Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Ove godine obilježava se 78 godina od prvog zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine ZAVNOBiH-a. U Mrkonjić Gradu su, 25. i 26. novembra 1943. godine položeni temelji državnosti Bosne i Hercegovine. Tada je donešena odluka da BiH bude “i srpska i hrvatska i muslimanska, zajednica u kojoj će biti osigurana ravnopravnost svih Srba, Hrvata i Muslimana”.

Ovim povodom pristužu čestitke i patriotske poruke iz svih dijelova svijeta, pa tako naši građani iz Australije ističu kako je značaj ovog historijskog datuma nemjerljiv za državu BiH, njene građane i njihovu zajedničku budućnost.

 Bosna i Hercegovina je očuvala svoju multietičnost i baštinu zasnovanu na suživotu svih naroda koji u njoj žive. Dan državnosti BiH je potvrdio identitet i državnost Bosne i Hercegovine, obnovu hiljadugodišnje historijske državne tradicije naše domovine, te očuvao njen identitet i učvrstio državno-pravni suverinitet, navodi se u pismu koje je počasni konzul Bosne i Hercegovine u Australiji Amir Šahinović uputio bosanskohercegovačkim građanima i Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Ovaj veliki praznik naše domovine, naglašava gospodin Šahinović, obilježava se u nadi da će odluke ZAVNOBiH-a ostati trajni pečat državnosti naše zemlje bez obzira na sve njene prepreke. Dodaje i kako su tolerancija i zajednički život u miru jedini ispravan put za sve narode u BiH, a ovaj historijski datum nas sve obavezuje da u miru, u duhu suveriniteta i multikulturalnosti bh. društva gradimo bolju BiH.

– U ime građana Bosne i Hercegovine, bh. organizacije i udruženja koja djeluju u Australiji, Novom Južnom Velsu, kao i u svoje lično ime, svim narodima i građanima Bosne i Hercegovine, članovima Predsjedništva upućujemo najiskrenije čestitke povodom 25. novembra, Dana državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine, poručeno je ovim pismom Bosanaca i Hercegovaca u Australiji.

Izvor: MojaBiH