Sutra se obilježava vrlo važan praznik za bosanskohercegovačke građane, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.
Ove godine navršava se 78 godina od prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine ZAVNOBiH-a. U Mrkonjić Gradu su 25. i 26. studenog 1943. godine položeni temelji državnosti Bosne i Hercegovine. Tada je donešena odluka da BiH bude “i srpska i hrvatska i muslimanska, zajednica u kojoj će biti osigurana ravnopravnost svih Srba, Hrvata i Muslimana”.

Ovim povodom stižu čestitke i domoljubne poruke iz svih dijelova svijeta, pa tako naši građani iz Australije ističu da je značaj ovog povijesnog datuma nemjerljiv za državu BiH, njene građane i njihovu zajedničku budućnost.

– Bosna i Hercegovina je sačuvala svoju multietničnost i baštinu zasnovanu na suživotu svih naroda koji u njoj žive. Dan državnosti BiH potvrdio je identitet i državnost Bosne i Hercegovine, obnovio tisućljetnu povijesnu državnu tradiciju naše domovine, očuvao njen identitet i ojačao državno-pravni suverenitet, navodi se u pismu koje je počasni konzul Bosne i Hercegovine u Australiji Amir Šahinović uputio bosanskohercegovačkim građanima i Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Ovaj veliki praznik naše domovine, naglašava gospodin Šahinović, obilježava se u nadi da će odluke ZAVNOBiH-a ostati trajni pečat državnosti naše zemlje, bez obzira na sve njene prepreke. Dodaje da su tolerancija i zajednički život u miru jedini pravi put za sve narode u BiH, a ovaj povijesni datum nas sve obavezuje da budemo u miru, u duhu suvereniteta i multikulturalnosti bh. društva gradimo bolju BiH.

– U ime građana Bosne i Hercegovine, bh. organizacije i udruge koje djeluju u Australiji, Novom Južnom Walesu, kao i u svoje osobno ime, svim narodima i građanima Bosne i Hercegovine, članovima Predsjedništva upućujemo iskrene čestitke povodom 25. studenog / novembra, Dana državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine, poručeno je ovim pismom Bosanaca I Hercegovaca u Australiji.

Izvor: MojaBiH