Сутра се обиљежава веома значајан празник за босанскохерцеговачке грађане, Дан државности Босне и Херцеговине

Ове године обиљежава се 78 година од првог засједање Земаљског антифашистичког вијећа народног ослобођења Босне и Херцеговине ЗАВНОБиХ-а. У Мркоњић Граду су, 25. и 26. новембра 1943. године положени темељи државности Босне и Херцеговине. Тада је донешена одлука да БиХ буде “и српска и хрватска и муслиманска, заједница у којој ће бити осигурана равноправност свих Срба, Хрвата и Муслимана”.

Овим поводом пристужу честитке и патриотске поруке из свих дијелова свијета, па тако наши грађани из Аустралије истичу како је значај овог хисторијског датума немјерљив за државу БиХ, њене грађане и њихову заједничку будућност.

 Босна и Херцеговина је очувала своју мултиетичност и баштину засновану на суживоту свих народа који у њој живе. Дан државности БиХ је потврдио идентитет и државност Босне и Херцеговине, обнову хиљадугодишње хисторијске државне традиције наше домовине, те очувао њен идентитет и учврстио државно-правни суверинитет, наводи се у писму које је почасни конзул Босне и Херцеговине у Аустралији Амир Шахиновић упутио босанскохерцеговачким грађанима и Предсједништву Босне и Херцеговине.

Овај велики празник наше домовине, наглашава господин Шахиновић, обиљежава се у нади да ће одлуке ЗАВНОБиХ-а остати трајни печат државности наше земље без обзира на све њене препреке. Додаје и како су толеранција и заједнички живот у миру једини исправан пут за све народе у БиХ, а овај историјски датум нас све обавезује да у миру, у духу суверинитета и мултикултуралности бх. друштва градимо бољу БиХ.

– У име грађана Босне и Херцеговине, бх. организације и удружења која дјелују у Аустралији, Новом Јужном Велсу, као и у своје лично име, свим народима и грађанима Босне и Херцеговине, члановима Предсједништва упућујемо најискреније честитке поводом 25. новембра, Дана државности наше домовине Босне и Херцеговине, поручено је овим писмом Босанаца и Херцеговаца у Аустралији.

Извор: МојаБиХ