Savez dopunskih škola Bosne i Hercegovine, sa sjedištem u Stuttgartu, raspisao je konkurs za najbolje literarne i likovne radove učenika dopunskih škola u 2018. godini, a proglašenje najboljih obavit će se 1. jula 2018. godine, u Stuttgartu, na tradicionalnim susretima dopunskih škola Bosne i Hercegovine.

Savez dopunskih škola BiH u SR Njemačkoj (Dachverband bosnischer Schulen in Deutschland e.V.) osnovan je 15. maja 2012. godine čiji je osnovni cilj  podrška dopunskom obrazovanju na maternjem jeziku djece iz BiH ili porijeklom iz BiH, očuvanje maternjih jezika i kulture kod građana BiH koji žive u svijetu, podrška njihovoj integraciji u nova društva i borba protiv asimilacije.

U Njemačkoj je osnovano 47 dopunskih škola BiH u kojima se dopunska nastava izvodi na bosanskom jeziku, a u projekat „Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti“ uključeno je više od 6.000 građana. Ocjena iz bosanskog jezika upisuje se i u njemačka svjedočanstva, u redovnim njemačkim školama koje pohađaju djeca porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Kao pozitivan primjer, potrebno je istaći aktivnosti bosanskih dopunskih škola u Rottenburgu, Balingenu, Stuttgartu, Gaggenau, Hamburgu, Ingolstadtu, Ulmu, Oberlenningenu i Minhenu, koje uspješno djeluju u ovim gradovima, a broj djece polaznika se povećava, i također i angažovanje i rad na dopunskom obrazovanju na bosanskom jeziku aktivista BiH u Italiji, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Australiji i Danskoj.