Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH  Semiha Borovac izjavila je da Ministarstvo na čijem je čelu želi da se što više osjeti uticaj iseljeništva na sveukupni razvoj BiH.

“Ono što želimo uraditi kada govorimo o iseljeništvu jeste da se zaista osjeti njihov uticaj u BiH, ne samo kroz društveno-ekonomski razvoj, nego i kroz sve ostale oblasti”, rekla je Borovac u izjavi za medije tokom 9. Sarajevo Business Foruma 2018.

Ministrica Borovac je učesnica panela o ulozi žene u vodstvu u razvoju koji je održan u okviru Foruma.

“Ono što sada činimo na planu uvezivanja sa iseljeništvom je upravo da smo izradili mapiranje našeg iseljeništva u pogledu ljudskih potencijala i onoga što imamo u iseljeništvu, među kojima je, naravno, jedan značajan broj žena koje su itetkako priznate u zemljama prijema i koje su preuzele i vodeće uloge u nekim oblastima ili u vlasti u tim zemljama”, rekla je Borovac te dodala kako će ovo biti prilika da se nakon mapiranja govori i o tim vrstama povezivanja i saradnje.

Istakla je kako samo u Sjevernoj Americi ima znatan broj žena  koje mogu učestvovati u prijenosu znanja i koje su angažirane u organizaciji koja okuplja uspješne Bosance i Hercegovce  iz različitih oblasti njihovog djelovanja.

Podsjetila je da su žene tu lideri u oblastima zdravstva, IT-sektora i da su spremne pomoći i svoje znanje prenijeti pojedincima, institucijama i organizacijama u BiH.