Ibrahim Agarević punih 25 godina živio je i radio u Njemačkoj, a četiri godine bio je predsjednik bh. kluba „Bosna Köln“.

On u Bosanskoj Kostajnici na Uni ima sagrađena četiri bungalova pod imenom Piralo, moderno opremljena sa 24 ležaja. Uskoro planira i gradnju hotela sa restoranom i moderno opremljenim sobama. O bungalovima Ibrahima Agarevića već se uveliko pročulo, pa su mu tako gosti bili i poznata estradna imena poputa Hanke Paldum i Enesa Begovića.

– Naši bungalovi su otvoreni tokom cijele godine, a najviše gostiju imamo iz Evrope, valjda su prepoznali taj naš kvalitet, komfor i uvijek svježu, zdravu hranu. Pretežno nam dolaze Nijemci, a imamo dosta gostiju iz Sarajeva i Zenice.

Na Bookingu imamo ocjenu 9,9, što samo po sebi dovoljno govori. Evropljane dovodimo u Bosansku Kostajnicu, a svi ti stranci ne mogu da se načude prirodnim ljepotama BiH, zelenilu, netaknutoj prirodi, našim rijekama. Mislim da su ti bungalovi jedna velika priča za turizam same BiH. Treba još da kažem da smo napravili i veliki autokamp. A ja sam ovim poslom dokazao da se i u BiH može veoma dobro raditi, uspjeti i imati sretan i idiličan život. Čovjek mora samo da ima ideju, ali i volju i želju da je realizuje.

Sin i kćerka mi mnogo pomažu, a oboje su fakultetski obrazovani sin radi projekte, a kćerka dizajn, i nisu se nijednog momenta pokajali zbog moje odluke o povratku u BiH.

Ibrahim je rođen u Bosanskoj Kostajnici, pa je onog momenta kada je otišao u penziju, napustio Njemačku i vratio se u Bosnu i Hercegovinu. Tu njegovu odluku mnogi smatraju suludom, ali Ibrahim, kako kaže, nije se nimalo pokajao.

– Takvu odluku sam donio najviše zbog djece. Nisam htio da čekam da napune 18 godina, kada bi postali punoljetni i vlasnici vlastitih pasoša, već sam ih uhvatio za ruke i rekao: „Idemo za Bosnu, da napravimo nešto lijepo i korisno“. Da im pokažem i dokažem da i u BiH ima posla, I nafake, da se može uspjeti ako neko to zaista i želi.

Stariji sin se preporodio često ima posjete njegovih prijatelja iz Njemačke, a ovih dana njih desetak putuje sa njima od Sarajeva do Mostara, pokazuje im ljepote naše države, priča nam Ibrahim.

Na pitanje da li se barem nekad pokajao što se vratio u BiH, Ibrahim je odgovorio:

“Ma nema tu kajanja. Pokajao sam se što sam svojevremeno otišao u Njemačku. Čak nisam imao ni problema sa “papirologijom” u BiH. Moram da kažem, sada ovako javno, da sam od i od Ministarstva turizma Republike Srpske za realizaciju projekta dobio poticajna “grant sredstva”.

 

Izvor: Moja BiH