Prostorije Bosanske kuće u Birminghamu bile su pune bh. građana i predstavnika britanskih organizacija koji su došli vidjeti što su povodom Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine pripremili bh. dopunske škole Birmingham.

Manifestacija je započela prigodnim obraćanjem dr. Anesa Cerića, menadžera BH UK Networka.

„Danas imamo čast i zadovoljstvo da u Ujedinjenom Kraljevstvu proslavimo 30 godina neovisnosti naše domovine. Neovisnost je skupo plaćena, a naša je dužnost ne zaboraviti domovinu. Zato su se naši građani okupili u Bosanskoj kući da njeguju i poštuju našu domovinu. Ono što danas imamo nije došlo iznenada, već je uložen trud i rad svih nas ovdje, posebno volontera koji svojim nesebičnim doprinosom održavaju rad bh. dopunske škole Birmingham”, naglasio je Cerić.

Himnu BiH i UK izveli su gosti iz Tuzle mr. Dženana Šehanović Sarajlić, pijanistica i prof. dr. Dženana Huseinagić, solo pjevačica/sopran.

Prisutnima se obratio i Nj.E. Vanja Filipović, veleposlanik BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji je izrazio zadovoljstvo prisustvom obilježavanju Dana neovisnosti BiH u Birminghamu: „Moram reći da je Bosanska kuća moje omiljeno mjesto u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ovo je lijepa prilika za obilježavanje 30. godišnjice neovisnosti BiH. Trebale su nam 4 godine da zaustavimo rat, da postignemo mir. Bio je to do sada vrlo trnovit put s usponima i padovima i možemo biti jako ponosni. Unatoč svemu što se dogodilo, imamo državu koja je godinu dana bila u Vijeću sigurnosti UN-a i odlučivala o najvažnijim stvarima na svijetu, članica UN-a i predali smo zahtjev za članstvo u Europskoj uniji, mi smo u poodmakloj fazi za članstvo u NATO-u i nastavljamo raditi unatoč pokušajima nekih da nas vrate u teška vremena. U tome mu neće uspjeti sve dok kod nas i u inozemstvu postoje domoljubi, koji brinu o svojoj zemlji, čuvaju svoj identitet i prenose znanje i iskustvo novim naraštajima. Ponosan sam vidjeti vas, ovu djecu, kako pričate na našem jeziku sa zanimljivim naglaskom, ali i oni govore i to je najvažnije. Kad odu u BiH, osjećaju se kao kod kuće. Zahvaljujem svima na onome što radite, a posebno volonterima, koji ulažu vrijeme, trud i energiju da očuvamo naš identitet“, rekao je N.E. Filipović.

U nastavku manifestacije upriličen je prigodan kulturni program. Glavni akteri bili su učenici iz bh. dopunske škole u Birminghamu koji su se uz pomoć svojih nastavnika Alme Aganović, Emira Bolića, Azre Bašić i Eldine Bolić potrudili zabaviti prisutne i pokazati što su pripremili za ovaj značajan dan. Naravno, obilježavanje državnog praznika ne bi bilo potpuno bez nastupa KUD-a „Mladost Bosne“. Odjeveni u narodne nošnje spletom igre uljepšali su program, pod budnim okom koreografkinje Fahire Hasedžić, a brojna publika ih je nesebično nagradila pljeskom, jer glazba je ta koja najlakše i najbrže dopire do srca.

Ovaj program uveličale su posebne gošće Dženana Huseingać i Dženana Šehović Sarajlić koje su otpjevale nekoliko pjesama. Glazbeni performans „Sevdah i klasika – spoj tradicije i umjetnosti“ Dženane Šehanović Sarajlić, magistra klavira i prof. dr. Dženane Huseinagić, sopranistica, podrazumijeva zaokruženu cjelinu prožetu nekim od najljepših djela glazbene balkanske baštine sa osebujnim i bogatim glazbeno-lirskim repertoarom. Akcenat bi svakako bio na sevdalinkama kojima je Bosna i Hercegovina kolijevka nastanka i koje su dale autentičan pečat bosansko-hercegovačkoj glazbi, ali bi ovoga puta bile izvedene u klasičnom aranžmanu, što im daje novu dimenziju i umjetničku vrijednost.

Nagrade, suveniri iz BiH dobili su svi volonteri koji aktivno sudjeluju u obilježavanju svih važnih datuma za bh. građane u Birminghamu: Ada Dedić, Eldina Bolić, Emir Bolić, Alma Aganović, Azra Bašić, Fahira Hasedžić, obitelji Hadžović i Zlomužica, Ferid Kevrić, Mersad Krnjić i predstavnici DRC-Birmingham, Michael Summers i Doreen Wiffen-Jones. Zahvaljujemo se našem Abidu Kahrimanoviću koji je odvojio vrijeme i pripremio tradicionalni bosanski specijalitet, ćevape naravno.

Sve je završilo okupljanjem nazočnih, što je i svrha ovakvih druženja.

Poruka svih prisutnih bh. građana Bosanske kuće je da moramo graditi bolju budućnost za naše najmlađe. Prošlost ne možemo zaboraviti, ali iz nje možemo učiti i krenuti putem zajedničke i ljepše budućnosti.

BH UK Network