U oganizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine (SSD BiH), tradicionalno, 18. Svjetsko prvenstvo dijaspore Bosne i Hercegovine u futsalu održano  je u Sarajevu u periodu od 12. do 14. maja 2023. godine.

SP u futsalu je najmasovnija manifestacija okupljanja mladih porijeklom iz BiH u cijelom svijetu. Prvenstvo se održava svake godine u drugoj državi gdje su domaćini udruženja dijaspore ili savezi građana BiH koji tamo žive.

Ove godine učestvovali su timovi iz 14 zemalja i to: Belgija, Švedska, Austrija, Luxemburg, Velika Britanija, Turska, Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Norveška, Nizozemska, Švicarska, Finska i Danska.

Na svečanoj ceremoniji koja je održana u petak 12.05. 2023. godine u hotelu Hollywood na Ilidži obavljeno je izvlačenje grupa i parova, a sve utakmice su odigrane u subotu 13.05.2023. godine u Kulturno sportskom i rekreativnom centru Ilidža u dvorani Sabit Hadžić. Pokroviteljstvo skupa su prihvatili članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić, koji je i otvorio turnir.

Pobjednik ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva dijaspore je ekipa iz Belgije, drugoplasirana ekipa je Švedska, dok je u utakmici za treće mjesto Njemačku pobijedila Austrija i time zasluženo osvojila bronzanu medalju.

Pobjednicima je pehar uručio dr. Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine koji se obratio prisutnima i naglasio da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Sektor za iseljeništvo podržavaju aktivnosti i angažman SSD BiH koji već dugi niz godina organiziranjem ovakvih sportskih događaja rade na okupljanju i povezivanju mladih iz dijaspore, i da će kao ministar predložiti Fudbalskom/nogometnom savezu Bosne i Hercegovine da se pod okriljem UEFA-e ovaj događaj održava jedne godine u BiH, a naredne u nekoj od država gdje žive i rade građani BiH.