U oganizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine (SSD BiH), tradicionalno je održano 18. Svjetsko prvenstvo dijaspore Bosne i Hercegovine u futsalu u Sarajevu, u periodu od 12. do 14. svibnja 2023. godine.

SP u futsalu najmasovnija je manifestacija okupljanja mladih porijeklom iz BiH u cijelom svijetu. Prvenstvo se održava svake godine u drugoj zemlji, gdje su domaćini udruge dijaspore ili savezi građana BiH koji tamo žive.

Ove godine sudjelovale su ekipe iz 14 zemalja i to: Belgije, Švedske, Austrije, Luxemburga, Velike Britanije, Turske, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Norveške, Nizozemske, Švicarske, Finske i Danske.

Na svečanoj ceremoniji koja je održana u petak 12. svibnja 2023. godine u hotelu Hollywood na Ilidži obavljeno je izvlačenje grupa i parova, a sve utakmice su odigrane u subotu 13. svibnja 2023. godine u Kulturno sportskom i rekreativnom centru Ilidža u dvorani Sabit Hadžić. Pokroviteljstvo susreta preuzeli su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić, koji je i otvorio turnir.

Pobjednik ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva dijaspore je reprezentacija iz Belgije, drugoplasirana je Švedska, dok je u utakmici za treće mjesto Njemačku pobijedila Austrija i time zasluženo osvojila brončanu medalju.

Pobjednicima je pehare uručio dr Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine koji se obratio prisutnima i istakao da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Sektor za iseljeništvo podržavaju aktivnosti i angažman SSD BiH koji dugi niz godina organiziranjem ovakvih sportskih događaja rade na okupljanju i povezivanju mladih iz dijaspore, i da će kao ministar predložiti Fudbalskom/Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine da se pod okriljem UEFA-e ovaj događaj održava jedne godine u BiH, a naredne u nekoj od država gdje žive i rade građani BiH.