U periodu od 08-12.05.2023. godine u Sarajevu su održani Dani poduzetništva žena 2023 koju svake godine organizira Udruženje poslovnih žena BiH.

Fokus ovih, devetih po redu, Dana poduzetništva žena bio je na povezivanju regionalnih i bh. poduzetnica, kao i poduzetnica iz dijaspore.

Ovogodišnji Dani otvoreni su Warm-up eventom pod nazivom „Žensko liderstvo“ koji je održan u ponedjeljak 08.05.2023. godine na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, dok su daljnji događaji, radionice, sajam i konferencija nastavljeni  u hotelu Terme na Ilidži, u četvrtak i petak 11. i 12.05.2023. godine.

 

U četvrtak su održane dvije radionice:

Balans kao svakodnevna praksa koju je vodila Jasmina Buhre, iz Udruženja Bussines Women B&H;

Pristup financijama za mala i srednja poduzeća koji je vodio Nermin Nadarević.

U petak, u okviru Konferencije održane su tri panel diskusije koje je vodila moderatorica Amela Keserović-Polić:

-Mogućnost i prepreke suradnje poduzetnica iz regije i njihove suradnja s poduzetnicima EU,

-Potencijal podrške dijaspore za razvoj poduzetništva žena u BiH  i

– Utjecaj recesije na mala i srednja poduzeća i razvoj poduzetništva.

Konferenciju su otvorile predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH Aida Zubčević, direktorica Finance in Motion BiH Mejra Juzubašić Bajgorić i članica GIZ focal point Šejla Mujačić.

U okviru druge panel diskusije koja se bavila mogućnostima uvezivanja poduzetnica iz dijaspore, govornici su bili: Merima Avdagić ispred USAID dijaspore, dr. Samir Vildić, predsjednik Upravnog odbora Fondacije poduzetnika BiH, Željka Sećerbegović ispred Svjetskog saveza dijaspore BiH, Lejla Tinjic Zaimovic, suosnivačica i članica Uprave Business Women of Bosnia and Herzegovina i Meliha Mulahalilović-Žiško, direktorica UX d.o.o.

Organizator Dana je Udruženje poslovnih žena u BiH, a značaj naših događaja prepoznali su i podržali naši ovogodišnji sponzori: Entrepreneurship Academy powerd by EFSE – Finance in Motion, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, Federalni zavod za zapošljavanje, OSCE Mission to Bosnia and Herzegovina, Regional Cooperation Council – RCC, Investicijska fondacija Impakt, Radio M, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Sarajevu, Leda i Business Women of Bosnia and Herzegovina.

Izvor: Udruženje poslovnih žena BiH i Business Women of B&H