Veliki broj etabliranih naučnika i stručnjaka iz dijaspore iz cijelog svijeta, u nastojanju da razmijene ideje i stvaraju nove inicijative, okupit će se od 1. do 4. juna 2023. godine u Tuzli na 14. po redu godišnjim Danima BHAAAS-a u Bosni i Hercegovini.

Organizator događaja je Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS), koja od svog osnivanja 2007. godine radi na uspostavljanju i jačanju veza između bosanskohercegovačkih naučnika, umjetnika i profesionalaca u dijaspori te izgradnji mostova saradnje s Bosnom i Hercegovinom i širom regijom.

Program konferencije će se sastojati od izlaganja istaknutih stručnjaka i studenata na nizu simpozija, posebnih sesija, okruglih stolova i radionica, a ovaj naučni program pratit će mnogi umjetnički i kulturni događaji. Cilj Dana BHAAAS-a je da potakne interakciju između učesnika i da promoviše značajne mogućnosti umrežavanja.

“Bliži se početak najvećeg naučnog događaja u Bosni i Hercegovini. Sada imamo priliku da budemo domaćini ovog izvanrednog skupa stotina stručnjaka svjetske klase u Tuzli, jednoj od najstarijih bosanskih urbanih zajednica. Četverodnevno okupljanje koje smo zakazali za početak juna bit će prilika da svi učesnici podijele svoje znanje, nauče nešto novo, umreže se i steknu nova prijateljstva. Zajedno možemo poslati poruku da je budućnost zasnovana na znanju i razmjeni ideja i da je to jedini i najbolji način da profesionalci doprinesu društvu i učine život boljim”, poručio je Amer Smajkić, predsjednik BHAAAS-a.

U sklopu ovogodišnjih Dana BHAAAS-a bit će održana 24 simpozija, a među njima je najveći broj onih iz oblasti medicine na kojima će biti izložena najnovija dostignuća u medicinskoj praksi uz hands-on treninge i praktične radionice.

“Postignuti napredak u medicini će svim prisutnima omogućiti da rastu kao stručnjaci za zdravstvenu zaštitu te da budu bolji naučnici i lideri u svojim oblastima. Program medicinskih simpozija je kreiran tako da zdravstveni radnici uče, da budu mentori, te da se povežu i umreže sa svojim kolegama”, poručili su organizatori.

BHAAAS-ov odjel za prirodne i tehničke nauke će organizovati sedam stručnih simpozija iz svih oblasti inžinjerstva i informacionih tehnologija te dva specijalna događaja koja će okupiti stručnjake iz oblasti hemije i biotehnologije. Pored toga, studentima se nudi bogat sadržaj koji uključuje i cjelodnevnu radionicu iz kompjuterskog modeliranja.

Jedan od programa bit će i program Održivog razvoja BHAAAS-a koji i ove godine pristupa razvijanju inkluzivnog, otpornog i održivog napretka kroz interdisciplinarnost, podstičući naučno-istraživačke publikacije.

Stručnjaci iz oblasti ekonomije, arhitekture, urbanizma, građevinarstva, energetike i šumarstva, pored naučnih prezentacija, imat će priliku prisustvovati i specijalnim sesijama.

Neke od njih su upravljanje i smanjenje rizika usljed katastrofa u saradnji sa Vijećem za regionalnu saradnju Jugoistočne Evrope Evrope (RCC), Green Design Biennale, panel diskusija o standardima urbanog zelenila u saradnji sa Asocijacijom pejzažnih arhitekata, održivost hotelskih objekata socijalističkog perioda u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Sarajevu, kao i Forum o novom evropskom Bauhausu.

Uz napomenu da ”Dane BHAAAS-a u BiH” podržava Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine u okviru svojih nadležnosti za iseljeništvo.

Program je dostupan na: https://bhaaas.org/tuzla-2023/program-by-location-and-days/

Izvor: bhaaas.org