U petak 2. februara 2024. godine udruženje Bosnian Professionals Australia održalo je skup u Melbourneu koji je privukao mnoge profesionalce, članove udruženja i simpatizere.

Ova grupa mladih ljudi bosanskohercegovačkog porijekla okuplja ljude širokog spektra zanimanja: inžinjere, pravnike, medicinare, profesore, umjetnike i sve one koji žele razmijeniti svoja profesionalna iskustva, upoznati se i družiti.
Primarni cilj udruženja Bosnian professionals Australia je umrežavanje, razmjena profesionalnih iskustava, ostvarivanje ličnih kontakata, promovisanje i iniciranje poslovnih projekata. Skupu se odazvao veliki broj posjetitelja.

Predsjednik udruženja Dino Bešlagić je istakao da je grupa Bosnian Professionals Australia osnovana 2017. godine kako bi pružila priliku Bosancima i Hercegovcima koji žive i rade u Australiji da se povežu i umreže, razmijene ideje, promovišu poslovne aktivnosti i što je najvažnije, da imaju snažan glas koji predstavlja profesionalnu zajednicu u Australiji.

Inače, idejni začetnik neformalne grupe Bosnian Professional Australia je dr. Edhem Čustović, osnivač Bosanske fondacije budućnosti (Bosnian Future Fondation), koju vodi zajedno sa bratom Rešadom Čustovićem.
Kako su istakli, više nije novost da su Bosanci i Hercegovci uspješni individualci u svojim profesijama širom svijeta i uvijek je lijepo čuti o njima, ali kada se okupljaju u cilju promovisanja svega bosanskog, i jačanja bosanskohercegovačke zajednice, onda to ima mnogo šire značenje i dubinu.