Posljednje subote januara 2024. godine Institut sevdaha u Norveškoj obilježio je sedamnaestu godišnjicu od osnivanja. Istovremeno, obilježen je još jedan jubilej – deseta godišnjica djelovanja Vokalnog ansambla Iskre koji su dio Instituta.
Proslava dvostrukog jubileja je donijela obilje lijepe muzike u kojoj su uživali prisutni koji su dvoranu Ambasade Bosne i Hercegovine u Oslu ispunili do posljednjeg mjesta.
Institut sevdaha u Oslu formiran je kao dio Instituta koji je djelovao u Bosni i Hercegovini i čiji je pokretač bio Omer Pobrić. Danas, ova institucija opstala je jedino u Oslu.
Pored toga što je obavezna dopuna svih kulturnih manifestacija, članovi Instituta vrijedno rade na promociji sevdalinke u Norveškoj. Ljubav prema ovoj posebnoj pjesmi pokušavaju prenijeti na mlađe generacije.
Ovom slavljeničkom priredbom otvorena je sezona kulturnih događanja u Norveškoj.

Više o ovoj temi možete pronaći na linku ispod:
https://mojabih.oslobodjenje.ba/mb/vijesti/obiljezavanje-jubileja-instituta-sevdaha-i-iskri-slavljenicki-sevdah-u-oslu-926805

http://bosniauknetwork.org/online-izvedba-bijeli-cvijet-narodnog-pozorista-sarajevo-na-obiljezavanju-holokausta-u-birminghamu/