U Velikoj Britaniji održane su komemoracije povodom sjećanja na žrtve Holokausta.
To je ujedno prigodna prilika da se oda počast žrtvama genocida koji su se desili nakon Holokausta uključujući genocide u Srebrenici, Kambodži, Ruandi i Darfuru.
Mada je 1945.godine svijet jednoglasno rekao:”Nikada više”, genocid se ponovio, i to upravo na tlu Evrope, u Bosni i Hercegovini.
Sjećanje na Holokaust je ustvari sjećanje na sve nesreće koje su ljudi sami prouzrokovali ubijajući druge i drugačije zbog kože, vjere ili političkih ubjeđenja.

Nastavno osoblje bosanskohercegovačke dopunske škole u prostorijama Bosanske kuće Birmingham organizovalo je radionicu sa učenicima, nastojeći im objasniti značenje Holokausta, ali i drugih genocida, posebno se osvrnuvši na genocid u Srebrenici.
Centralna manifestacija obilježavanja Holokausta u Birminghamu održana je u prostorijama gradske opštine uz prisustvo gradonačelnika Cllr Chaman i velikog broja posjetilaca iz svih sfera društveno -političkog života, drugog po veličini grada u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U okviru programa prikazana je online izvedba “Bijeli cvijet” Narodnog pozorišta Sarajevo, hora Opere i Sarajevske filharmonije u Bosni i Hercegovini te muzičara iz Walesa, nastala tokom pandemije COVID-19 u znak sjećanja na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici.
Pjesma govori o duši žrtve koja opisuje bol svoje majke i prikazuje zloglasni “Bijeli cvijet” koji je postao simbol genocida u Srebrenici. Pjesma je na engleskom i bosanskom jeziku s titlovima.
Više o ovoj temi možete pronaći na linku ispod:

http://bosniauknetwork.org/online-izvedba-bijeli-cvijet-narodnog-pozorista-sarajevo-na-obiljezavanju-holokausta-u-birminghamu/