У Великој Британији одржане су комеморације поводом сјећања на жртве Холокауста.
То је уједно пригодна прилика да се ода почаст жртвама геноцида који су се десили након Холокауста укључујући геноциде у Сребреници, Камбоџи, Руанди и Дарфуру.
Мада је 1945.године свијет једногласно рекао:”Никада више”, геноцид се поновио, и то управо на тлу Европе, у Босни и Херцеговини.
Сјећање на Холокауст је уствари сјећање на све несреће које су људи сами проузроковали убијајући друге и другачије због коже, вјере или политичких убјеђења.

Наставно особље босанскохерцеговачке допунске школе у просторијама Босанске куће Birmingham организовало је радионицу са ученицима, настојећи им објаснити значење Холокауста, али и других геноцида, посебно се осврнувши на геноцид у Сребреници.
Централна манифестација обиљежавања Холокауста u Birminghamu одржана је у просторијама градске општине уз присуство градоначелника Cllr Chaman и великог броја посјетилаца из свих сфера друштвено -политичког живота, другог по величини града у Уједињеном Краљевству.

У оквиру програма приказана је oнлајн изведба “Бијели цвијет” Народног позоришта Сарајево, хора Опере и Сарајевске филхармоније у Босни и Херцеговини те музичара из Велса, настала током пандемије COVID-19 у знак сјећања на 25. годишњицу геноцида у Сребреници.
Пјесма говори о души жртве која описује бол своје мајке и приказује злогласни “Бијели цвијет” који је постао симбол геноцида у Сребреници. Пјесма је на енглеском и босанском језику с титловима.
Више о овој теми можете пронаћи на линку испод:
http://bosniauknetwork.org/online-izvedba-bijeli-cvijet-narodnog-pozorista-sarajevo-na-obiljezavanju-holokausta-u-birminghamu/