BH UK Network organizovala je službenu posjetu nedavno imenovanog ambasadora Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu i Republici Irskoj, Nj.E. Osmana Topčagića vlastima Birminghama, jedne od najvećih lokalnih vlasti u Evropi.

Ambasador se sastao sa lordom gradonačelnikom Birminghama, vijećnikom Chamanom Lalom, liderom gradskog vijeća Birminghama Johnom Cottonom, zamjenicom lidera vijećnicom Sharon Thompson, savjetnikom Martinom Brooksom OBE, šefom Odsjeka za evropske i međunarodne poslove Lloyd Broad.

Tokom posjete delegacije su razgovarale o mogućnostima unapređenja ekonomske i kulturne saradnje. Posjeta je ujedno bila i odlična prilika da se iskaže zahvalnost lideru gradskog vijeća Birminghama Johnu Cottonu i njegovim saradnicima na dugogodišnjoj podršci i kupovine zgrade koja će biti novi bosanski centar.

Lider gradskog vijeća Birminghama Cll John Cotton rekao je da se ponosi tim što je Birmingham pružio utočište bosanskom narodu u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini jer su se suočili s jedinim genocidom na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata.

Delegacija je posjetila biblioteku Birminghama, koja je najveća javna biblioteka u Evropi, u kojoj se nalazi kolekcija od 800.000 knjiga, kao i arhive i fotografije. Tokom Sedmice sjećanja na Srebrenicu, biblioteka je osvijetljena zeleno-bijelo u znak sjećanja na genocid u Srebrenici.

Ambasador Osman Topčagić istakao je da je posjeta Birminghamu, drugom najvećem gradu u UK, bila vrlo sadržajna, korisna i prilika da se razgovara o konkretnoj saradnji.

Iz BH UK Networka poručuju da bosanskohercegovačka zajednica igra važnu ulogu u povezivanju naše domovine Bosne i Hercegovine i Velike Britanije. Narednih sedmica očekuje se organizovanje sastanaka sa regionalnim vlastima West Midlandsa.  Nakon toga fokus aktivnosti BH UK Networka će biti obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Parlamentu Velike Britanije.

Pored Ambasadora Topčagića, u delegaciji su bili Dr Anes Cerić,  Zaim Pašić, Emir Bolić i Mirza Gazibegović.

Više o ovoj temi možeti pronaći na linku ispod:

http://bosniauknetwork.org/ambasador-bosne-i-hercegovine-osman-topcagic-u-radnoj-posjeti-birminghamu/