U Ambasadi Bosne i Hercegovine u Berlinu, upriličen je prijem povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Prijemu je prisustvovalo  pet članova Bundestaga, apostolski nuncio te brojni drugi ambasadori, uključujući šefove misija naših susjednih zemalja, predstavnici njemačkih institucija, uključujući zvaničnike iz Ureda predsjednika SR Njemačke i Ministarstva vanjskih poslova te zemlje, komesarska za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović, predstavnici vjerskih zajednica, te istaknuti članovi bosanskohercegovačke zajednice u Berlinu.

Ambasador Arnaut je u obraćanju podcrtao značaj ZAVNOBiH-a, podsjetivši da su bosanskohercegovački patrioti u Mrkonjić Gradu potvrdili državnost Bosne i Hercegovine u njenim vjekovnim granicama.

Također je istakao da Bosna i Hercegovina ima obavezu otkloniti diskriminaciju koja nije postojala prije 80 godina, ali je uvedena pet decenija kasnije kroz odredbe koje zabranjuju velikom broju građana da se kandiduju za različiti funkcije pocrtavši da ustavne i izborne reforme trebaju ići u pravcu otklanjanja takve diskriminacije, a ne u produbljivanje etničkih podjela.

S tim u vezi, ambasador Arnaut pozdravio je činjenicu da u SR Njemačkoj useljenici poput Adisa Ahmetovića, Jasmine Hostert i Borisa Mijatovića mogu biti izabrani u Bundestag i da se pri tome gledaju isključivo njihovi kvaliteti, te je ukazao da njih troje predstavljaju najbolje od najboljeg što Bosna i Hercegovina ima u svijetu.

Ambasador je posebno zahvalio članovima Bundestaga Josipu Juratoviću i Ulrichu Lechteu na prijateljstvu i pomoći koje pružaju našoj zemlji.

Prisutni su  imali priliku pogledati videoporuku člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, koji je ukazao na vrijednosti i historijski značaj ZAVNOBiH-a, te zaželio prisutnima sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine.