U Veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Berlinu, upriličen je prijem povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Prijemu je nazočilo  pet članova Bundestaga, apostolski nuncij te brojni drugi veleposlanici, među kojima i šefovi misija naših susjednih zemalja, predstavnici njemačkih institucija, uključujući dužnosnike iz Ureda predsjednika SR Njemačke i Ministarstva vanjskih poslova te zemlje, povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović, predstavnici vjerskih zajednica, te istaknuti članovi bosanskohercegovačke zajednice u Berlinu.

Veleposlanik Arnaut je u svom obraćanju istakao značaj ZAVNOBiH-a, podsjetivši da su bosanskohercegovački patrioti u Mrkonjić Gradu potvrdili državnost Bosne i Hercegovine u njenim vjekovnim granicama.

Također je istakao da Bosna i Hercegovina ima obvezu eliminirati diskriminaciju koja nije postojala prije 80 godina, ali je uvedena pet desetljeća kasnije kroz odredbe koje zabranjuju velikom broju građana da se kandiduju za razne funkcije istaknuvši da ustavne i izborne reforme trebaju ići u pravcu otklanjanja takve diskriminacije, a ne u produbljivanje etničkih podjela.

S tim u vezi, veleposlanik Arnaut pozdravio je činjenicu da u SR Njemačkoj useljenici poput Adisa Ahmetovića, Jasmine Hostert i Borisa Mijatovića mogu biti izabrani u Bundestag i da se pri tome gledaju isključivo njihovi kvaliteti, te je istaknuo da njih troje predstavljaju najbolje od najboljeg što Bosna i Hercegovina ima u svijetu.

Veleposlanik je posebno zahvalio članovima Bundestaga Josipu Juratoviću i Ulrichu Lechteu na prijateljstvu i pomoći koje pružaju našoj zemlji.

Nazočni su  imali priliku pogledati video poruku člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, koji je ukazao na vrijednosti i povijesni značaj ZAVNOBiH-a, te prisutnima poželio sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine.