Veliki broj bosanskohercegovačkih zajednica u Australiji svečano je obilježio Dan državnosti Bosne i Hercegovine, iskazujući tako ljubav prema matičnoj državi. Proslave su obilježene u Melbourneu, Perthu i Sydneyu.

Na inicijativu mladog Benjamina Đogića iz Geelonga organizovana je proslava praznika u srcu Melbournea, tačno u podne 25. novembra, na popularnom Federation Squaru, na kojem je podignuta bosanskohercegovačka zastava, dok su se na grandioznim ekranima centralne bine smjenjivale čestitke i fotografij bosanskohercegovačkih gradova.

Od svog osnivanja KUD Dukat iz Melbournea organizuje svoje godišnje zabave uz proslavu Dana državnosti Bosne i Hercegovine, pa je tako bilo i ove godine.

Prisutnima se obratio i ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji Nj.E Kemal Muftić koji je istakao značaj Deklaracije ZAVNOBiH-a, naglasivši njenu stalnu aktuelnost te članica parlamenta Viktorije, gospođa Lube Grigorovič.

I u Perthu je organizovana proslava Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Bosanskom kulturno-sportskom rekreativnom centru.

Veličanstvenu proslavu povodom Dana državnosti priredili su Bosanci i Hercegovci iz Sydneya. Svečana akademija pod pokroviteljstvom počasnog konzula Bosne i Hercegovine, Amira Šahinovića održana je u Bosanskom kulturnom centru.

Konzul je pozdravnim govorom otvorio akademiju, a čestitke povodom Dana državnosti uputili su i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović i Željko Komšić putem video linka.