Ove sedmice, tačnije 11. jula 2019. godine, navršavaju se tačno 24 godine od stradanja nevinih žrtava genocida u Srebrenici. Tim povodom Bosanskohercegovačko udruženje, u suradnji sa Džematom Derbi, organizovalo je prigodan program u kojem su prisutni imali priliku prisjetiti se svih nevino stradalih žrtava.

Program je kratkim govorom otvorio Ferid Kevrić, menadžer Bosanskohercegovačkog Centra, a potom su se prisutnima obratile majke Srebrenice Ramiza Gurdić i Fadila Efendić. Uslijedilo je gledanja filma pripremljenog od strane dobrotvorne organizacije Remembering Srebrenica nakon kojeg je položeno cvijeće na spomenik u dvorištu Centra. Poslije polaganja cvijeća klanjan je ikindija namaz i proučena sura Yasin od strane Ahmeda ef. Gope. Nakon obavljenog vjerskog dijela programa uslijedio je razgovor uz lagano osvježenje.

Zahvaljujemo se svima onima koji su našli vremena da prisustvuju obilježavanju ovog nama svima vrlo važnog događaja. Posebno se zahvaljujemo majkama Srebrenice Fadili Efendić i Ramizi Gurdić koje su prešle dug put kako bi uveličale ovaj događaj, kao i Vahidi Marić (prevodilac), te Francesca Cleverly i Kate Williams iz ureda dobrotvorne organizacije Remembering Srebrenica.

Bosnia and Herzegovina UK Network