Cazinjanin pred. Mr. sci. Elvis Hairlahović je prije nešto manje od godinu i po stigao u grad Chemnitz u Njemačkoj kako bi završio doktorske studije i ostvario svoje snove među kojima je i na dostojan način predstavljati Bosnu i Hercegovinu kao zemlju velikih ekonomskih mogućnosti. Elvis kaže da je tek kada je stigao u Njemačku spoznao ogromne razmjere mogućnosti za saradnju između BiH i Njemačke uz posredstvo dijaspore, naročito u oblasti privrede. U tom cilju Elvis je počeo okupljati mlade ljude bh. porijekla u regiji u kojoj živi u Njemačkoj s idejom da kroz zajedničke napore unaprijede privrednu saradnju između dvije zemlje i doprinesu razvoju BiH.

Elvis je završio Pravni fakultet u Bihaću, a magistrirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu na temu europskih integracija. Pohađao je Političke studije Vijeća Evrope i stažirao u Uredu Vijeća Evrope u Sarajevu, te bio angažovan i u  drugim međunarodnim organizacijama u BiH.

Elvis takođe vodi između ostalog i odjel marketinga u kompaniji Ikanović Gmbh, koja ima sestrinsku  firmu u BiH koja posluje pod nazivom ISO-TEC sa sjedištem u Cazinu. Firmu Ikanović Gmbh je u Chemnitz-u 2001. godine osnovao pripadnik dijaspore gosp. Arif Ikanović prvobitno kao firmu čiji je osnovni posao bio hladne i tople izolacije, da bi nakon napredovanja u poslovanju proširili svoje poslovanje na proizvodnju stolarije,  a od 2014. su  krenuli i u građevisnkom pravcu i to u niskoj gradnji. Ova kompanija otvara tržište i u drugim državama, a posebno stoji na usluzi pripadnicima dijaspore iz Bosne i Hercegovine s kojima žele napraviti što bolje poslovne konekcije i saradnju u cilju zajedničkog poticanja proizvodnih sistema u Bosni i Hercegovini.

Elvis izražava želju da ostane u vezi s matičnom zemljom u koju po završetku doktorskih studija želi da se vrati i nastavi predstavljati BiH kao zemlju plodnu za velike ekonomske investicije.