U Cirihu je 7. aprila održana 25. redovna godišnja Skupština Matice Bosne i Hercegovine,  internacionalne organizacije koja njeguje i radi na očuvanju naučne i kulturne baštine Bosne i Hercegovine, a kojoj je na poziv organizatora prisustvovala i predstavnica Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Matica BiH osnovana je u januaru 1993. godine i respektabilna je oragnizacija koja ima između 500 i 600 članova i simpatizera.

Predsjednik Matice BiH Hamdija Kočić u uvodnom izlaganju na godišnjoj Skupštini kazao je da ove godine Matica BiH slavi 25. godišnjicu postojanja, te prezentirao aktivnosti ove organizacije tokom 2017. godine.

„Tokom prošle godine organizirali smo filmsko veče “Pogled iza kulisa – Kako se radi film?”,  sa redateljicom i filmskom producenticom Andreom Štaka i  prikazivanje filma „Gospođica“. Također, organiziran je sedmi po redu Mini Ekonomski Forum, na kojem je potpisana “Cirihška deklaracija”, koja ima za cilj uspostavu tehničke i stručne saradnje gradova i naučnih institucija, oko budućeg urbanog razvoja grada Sarajeva a čiji su potpisnici Grad Sarajevo, Grad Cirih, ETH Zurich Katedra Urban-Think Tank “Reactivate Sarajevo” projekat“, kazao je Kočić.

On je dodao da je u oktobru 2017. godine održana tribina Matice Bosne i Hercegovine „Čudnovate vremenske naprave“  na kojoj je gost bio umjetnik, sajdžija, inovator Miki Eleta, dok je na tribini “BUKA u Cirihu – Sloboda govora i uloga medija u post-konfliktnom društvu u Bosni i Hercegovin” gostovao novinar i publicista Aleksandar Trifunović & Magazin “BUKA”.

„Sedmi Gala bal Matice Bosne i Hercegovine održan  je 25. novembra 2017. godine, a u decembru smo organizirali tribinu: Država po mjeri pojedinca? Perspektive za liberalnu Bosnu i Hercegovinu, na kojoj je gost bio dr. Adis Merdžanović. Aktivnosti u ovoj godini počeli smo svečanom Akademijom povodom 25. godina osnivanja Matice Bosne i Hecegovine“, istakao je Kočić.

Kao gost na godišnjoj Skupštini, predstavnica Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Zlata Smajić je prezentirala aktivnosti Sektora za iseljeništvo, s fokusom na Politiku o saradnji sa iseljeništvom i dinamikom njene realizacije. Izrazila je podršku dugogodišnjem angažmanu Matice na očuvanju naučne i kulturne baštine BiH i čestitala im jubilarnu 25. godišnjicu postojanja. Upoznala je prisutne o strateškim ciljevima Politike o saradnji sa iseljeništvom i aktivnostima koje se realiziraju u cilju implementacije mjera predviđenih Politikom: pripremne aktivnosti na izradi Okvirne Strategije, jačanju kapaciteta jedinica lokalne samouprave za saradnju sa iseljeništvom, uspostavljanje mehanizma za predstavljanje iseljeništva u zemljama prijema, istraživanje o profilu iseljeništva u 10 zemalja prijema s posebnim naglaskom na ekonomske i akademske potencijale u iseljeništvu. Također, prezentirala je Interaktivni portal za dijasporu iz BiH i mogućnosti koje ovaj portal nudi iseljeništvu u cilju unaprjeđenja međusobne komunikacije.