Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je danas u Sarajevu, na pres-konferenciji Vijeća ministara BiH, kazala da su nakon usvajanja Politike o saradnji sa iseljeništvom pokrenute značajne aktivnosti na realizaciji ovog dokumenta.

Po njenim riječima, to je bio osnov za višemilionske projekte međunarodnog karaktera u vezi saradnje sa iseljeništvom.

– Potpisali smo sporazum sa 28 gradova i općina koje su već počele, na neki način, od donacija, međunarodnih, da koriste sredstva za unapređenje svojih kapaciteta unutar lokalnih zajednica za saradnju sa iseljeništvom, navela je Borovac.

Dodala je da je nedavno promoviran prvi web portal, a pripremaju i portal za interaktivno dopunsko obrazovanje „na koje naši iseljenici već dugo čekaju“.

Ministrica Borovac je napomenula da je počela i aktivnost na izradi okvirne strategije BiH o saradnji sa iseljeništvom.

– To su sve, na neki način, dobri predznaci, da samo u godinu dana imamo jako značajno interesovanje naših iseljenika, tako da u Njemačkoj formiramo prvo predstavničko tijelo sastavljeno od predstavnika iz BiH unutar Njemačke, koje ima trostruku ulogu, sarađivat će međusobno, sa vlastima u Njemačkoj i u BiH, navela je ministrica Borovac.

Kazala je da su završili mapiranje za 10 zemalja svijeta gdje su naši iseljenici najbrojniji.

Naglasila je da će, prvi put, naša zemlja imati podatke o ljudskim potencijalima naših iseljenika koji će vrlo brzo biti prezentirani.

Izvor: FENA