Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i ove je godine pokrovitelj predstavljanja književnog stvaralaštva, izdavaštva i naučne literature autora i izdavača koji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine, a žive izvan njenih granica.

U okviru 30. Sarajevskog sajma knjiga, koji će biti održan u Centru Skenderija od 18. do 23. aprila, pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH biti će održano više od 30 promocija i predstavljeno oko 70 novih naslova autora i izdavača iz inostranstva koji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine.

Na ovogodišnji javni poziv za predstavljanje autora i izdavača iz iseljeništva na Sarajevskom sajmu knjiga Ministarstvu su se prijavila 23 autora i izdavača iz deset zemalja: Australije, Danske, Francuske, Holandije, Hrvatske, Njemačke, Norveške, Slovenije, Srbije i Švedske .

Predstavljanje pisaca i izdavača iz dijaspore na Sarajevskom sajmu knjiga aktivnost je koju Ministarstvo za ljudska prava i zbjeglice BiH sa zadovoljstvom provodi 14. godinu zaredom. Potvrda opravdanosti ove aktivnosti je i veliko interesovanje pisaca i izdavača, kako onih koji kontinuirano predstavljaju svoja djela, tako i onih autora koji će se prvi put predstaviti sajamskoj publici u Centru Skenderija.

U proteklih 13 godina na Sarajevskom sajmu knjiga promovirano je više od 200 djela autora iz bh. dijaspore, sajamskoj publici se predstavilo više od 50 pisaca porijeklom iz BiH, koji stvaraju na maternjim jezicima (bosanskom, hrvatskom i srpskom), što je svakako značajan doprinos očuvanju jezika i kulturnog identiteta pripadnika bh. dijaspore.

Raspored promocija autora i izdavača pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH možete preuzeti ovdje.