Izvor: Glas Istre, 3. oktobra 2018. godine, piše: G. ČALIĆ ŠVERKO

Osnovna škola iz Buzeta 5. spetembra započela je sa nastavom bosanskog jezika i kulture kao izbornog predmeta. Saglasnost za uvođenje ovog izbornog predmeta po modelu C u Istarskoj županiji, kaže predsjednik županijskog Vijeća bošnjačke nacionalne manjine, čekaju OŠ “Ivo Lola Ribar” Labin, OŠ Monte Zaro za sve osnovne u Puli, OŠ “Marija i Lina” u Umagu te pulska ekonomska škola za još neke srednje škole u Puli.

Prije dvije godine u buzetsku osnovnu školu uveden je izborni predmet slovenski jezik po modelu C, znači njegovanje slovenskog jezika i kulture, a ove školske godine je po istom modelu uveden bosanski jezik i kultura, tako da su u školi učenicima od drugog do osmog razreda na raspolaganju tri izborna predmeta iz jezičke grupe, uz talijanski još i slovenski te bosanski jezik.

– Taj predmet se provodi dva sata sedmično za niži uzrast i dva sata sedmično za viši uzrast s tim da su učenici podijeljeni prema znanju i afinitetima. Za sve koji su ga izabrali on je izborni, ali i obavezni, odnosno ocjenjuje se i ulazi u prosjek, kaže direktorica Osnovne škole “Vazmoslav Gržalja” Jadranka Bartolić Muzica.

Iskustvo sa uvođenjem slovenskog jezika

Proces uvođenja ovog izbornog predmeta pokrenulo je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije u saradnji sa županijskim Upravnim odjelom za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, kaže predsjednik Vijeća Muhamed Muratagić.

– Proces smo pokrenuli polovinom januara ove godine. Veliki dio odradio je resorni županijski odjel koji je kontaktirao škole u Istarskoj županiji i prikupio podatke o broju učenika zainteresiranih za učenje bosanskog jezika i kulture po modelu C. Škole su podnijele zahtjeve prema resornom ministarstvu. Buzetska škola je s obzirom da je imala iskustva s uvođenjem slovenskog jezika uspjela na vrijeme pribaviti potrebnu dokumentaciju te je 5. septembra započela sa nastavom bosanskog jezika i kulture kao izbornog predmeta, kaže Muratagić.

Saglasnost za uvođenje bosanskog jezika i kulture kao izbornog predmeta po modelu C u Istarskoj županiji, kaže Muratagić, čekaju Osnovna škola “Ivo Lola Ribar” Labin, Osnovna škola Monte Zaro za sve osnovne u Puli, Osnovna škola “Marija i Lina” u Umagu te pulska ekonomska škola za još neke srednje škole u Puli.

– Jako smo zadovoljni jer smo naišli na veliko razumijevanje i županijskog odjela i direktora škola koji su pokazali interes za našu inicijativu. Drago nam je da je bosanski jezik ušao u škole gdje će pripadnici bošnjačke manjine kao i svi ostali zainteresirani učenici moći kroz taj predmet izučavati bosanski jezik, ali i književnost, historiju, geografiju, likovnu i muzičku kulturu…, na tri nivoa izučavanja, izjavio je Muratagić.

Prije svega učenje bosanske kulture

– Izuzetno mi je drago što će i učenici buzetske osnovne škole imati mogućnost izbora još jednog predmeta u smislu učenja i dobivanja novih spoznaja, u ovom slučaju prije svega iz bosanske kulture, a onda i jezika. Siguran sam da to znači novo obogaćivanje znanja djece koja se za to opredijele, rekao je gradonačelnik Siniša Žulić.

Buzetska škola prva je u Istri krenula sa nastavom bosanskog jezika i kulture kao izbornog predmeta po modelu C. Ujedno je za sada, kaže buzetski gradonačelnik, jedina u Istri sa tri izborna predmeta koji se baziraju na promociji jezika i kulture susjednih zemalja.