Асоцијација “5 Million Friends of Bosnia and Herzegovina” је невладина, непрофитна организација, без политичких, вјерских или етничких конотација. Првобитно као идеја и пројекат покренута је на иницијативу оснивача и иницијатора Еде Шабанагића и уз подршку, у почетној фази, организација: La Terra Nostra и И-дијаспора (Швицарска), Consilium Bosniacum (Аустрија) и Удружење младих Босне и Херцеговине у Шведској (БХУФ) (Шведска).

Асоцијација „ 5 Million Friends of Bosnia and Herzegovina“  препознаје огроман значај дијаспоре у развоју Босне и Херцеговине, с обзиром на то да око половице становништва поријеклом из Босне и Херцеговине живи у иноземству а која је великим дјелом високо образована и међу најбоље интегрисаним усељеницима у земљама прихвата, укључујући и другу генерацију дјеце. Организирана и координирана дијаспора може бити снажан савезник у његовању вриједности различитости и инклузије за све, изван и унутар Босне и Херцеговине.

Иако успјешне иницијативе у различитим секторима већ постоје и дају конкретан допринос развоју Босне и Херцеговине, истраживања показују да су потенцијал и ресурси дијаспоре далеко већи и већи од овога, али још увијек нису довољно повезани, координирани, организирани и искориштени . То се посебно односи на пријенос знања, искуства, професионалних вјештина и мрежа које је дијаспора стекла и развила у другим земљама.

Визија асоцијације је да се успјешно умрежи и партнерски оснажи бх. дијаспора која ће представљати важну прекретницу развоја Босне и Херцеговине на глобалном нивоу, и која његује бх. вриједности чиме јача улогу сваког појединца, организације, институције, партнера, пројеката или њен имиџ у иностранству и у домовини.  Такођер, креирањем онлине платформе асоцијација 5МФБХ ће окупљати све пријатеље босанских вриједности у свијету, уз оснивање подрузница у 15 држава са најбројнијом бх. дијаспором. Стратешки циљ је креирање развојних пројектата према Босни и Херцеговини који резултирају успјешним трансфером знања и технологије и оснаживањем свих категорија локалног друштва, његовање свих обичаја, културних обиљежја и хисторијских споменика значајних за босанскохерцеговачки народ.

Сљедеће четири вриједности граде срж свих циљева Асоцијације 5МФБХ:

  1. Јачање и умрежавање бх. дијаспоре и појединаца без икакве политичке, националне или вјерске конотације те ширење стратешког партнерства на организације и појединце БХ дијаспоре на глобалној разини.
  1. Јачање идентитета БиХ као прекретница у међусобној сурадњи и развоју БиХ. Стварати осјећај одговорности према домовини.
  2. Сарадњу, помоћ, дијалог и интеракција с циљем јачања сваког појединца, чијим јачањем се јача глобална структура бх. дијаспоре и на тај начин ствара темељ за снажније и учинковитије дјеловање бх. дијаспоре.
  3. Његовање и повратак главним вриједностима бх. друштва: несебично залагање за добробит заједнице, помоћ, сурадња и подршка самоопредјељењу, устрајност, циљна оријентација и марљив рад као главне карактеристике бх. појединаца.

Више о Асоцијацији можете погледати на сљедећим линковима:

www.5mfbh.com

https://www.linkedin.com/showcase/5-million-friends-of-bosnia-and-herzegovina/?viewAsMember=true

https://www.facebook.com/groups/732862744099777