Već šestu godinu zaredom APU Network kroz odjeljak APU Pahulja organizuje skijaški događaj za vrijeme zimskih praznika u Švedskoj. APU Pahulja se organizuje u švedskim planinama 500 km od Štokholma i 900 km od Malmea. Ove godine, kao i obično, gosti i članovi su došli iz cijele Švedske, a ovaj susret je okupio 260 osoba sa bosanskohercegovačkim porijeklom.

Tokom sedmodnevnog boravka Bosanci i Hercegovci iz cijele Švedske su imali priliku da učestvuju u različitim programima zabavnog i sportskog karaktra, da uživaju u sportskim aktivnostima na otvorenom, naročito skijanju i sankanju i međusobnom druženju i boljem upoznavanju.

Nažalost, ova godina nije bila kao prethodne. Neizvjesno je bilo da li će se događaj uopšte moći organizovati zbog preporuka i restrikcija u zemlji a vezanih za COVID-19. U skladu sa tim ovogodišnji susret bio je prilagođen propisanim uvjetima i sve uobičajene aktivnosti kao što su prezentacije, sportske aktivnosti u zatvorenom, kreativne aktivnosti za djecu o tradiciji, lekcije o kulturnom značaju te zajedničke večere i druženja aranžirani su u virtuelnom programu kroz različite kvizove, igre i prezentacije.

– Bez obzira na okolnosti, nama je bilo neizmjerno drago što smo ipak mogli koordinirati ovaj susret. Presretni smo što smo vidjeli osmijeh na licu najmlađih učesnika kao nagradu i zahvalu svim instruktorima i osobama koji su pomogli da se organizuje ovaj događaj, kaže Anes Solakovic, organizator APU Pahulja.

Jedan od osnovnih sadržaja ovog susreta jeste Škola skijanja. APU Pahulja ima 20 internacionalno licenciranih instruktora. Obuka instruktora finansirana je od strane APU Pahulje jer je edukacija i kvalitet jedan od osnovnih vrijednosti APU mreže. Naročito smo ponosni što su ovogodišnje lekcije škole skijanja bile fokusirane na najmlađe učesnike, naravno uz poštivanje propisanih restrikcija.

– Smatramo da je izuzetno važno njegovati tradiciju koju gradimo već šestu godinu zaredom, naročito u sportskom duhu. Međusobna saradnja, druženje i upoznavanje Bosanaca i Hercegovaca širom Švedske te prenošenje te tradicije na najmlađe jeste osnovni značaj ovog događaja.  Na najmlađim budućnost ostaje i na ovaj način ćemo zadržati naše korijene i našu kulturu u dijaspori, kaže Din Koldžo, Predsjednik APU Network.

APU Network je bosansko-švedska nevladina organizacija koja djeluje skoro dvije decenije i čija je misija da gradi mostove između Švedske i Bosne i Hercegovine te doprinosi pozitivnom razvoju ove dvije zemlje u oblastima obrazovanja, poduzetništva, kulture i sporta.

Ime APU je bosanski akronim za Akademija, Poduzetništvo i Umjetnost. Riječ “mreža” odražava način na koji djeluje: transparentno, dinamično, društveno, fleksibilno i efikasno.