16. januar 1995 u Derby, Dan osnivanja Prvog Bosansko Hercegovačkog Udruženja građana u Ujedinjenom Kraljevstvu.

16-tog januara 1995. godine, grupa izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, istjerani iz svojih kuća, izranjavani, prestrašeni, izgubili najmilije u agresiji na Bosnu i Hercegovinu i agresiji na njihove gradove i sela, bez znanja Engleskog jezika i sistema u koji su stigli, smješteni ovdje u Derby, ipak su smogli snage i počeli od prvog dana da razmišljaju kako bolje živjeti u novoj zemlji, u novoj sredini.

Nakon nekoliko sastanaka po kućama, tokom oktobra, novembra i decembra 1994, u Januaru, tačnije 16. januara 1995. godine u privatnom stanu, na svojoj “Generalnoj skupštini” formirano je Derby Bosanskohercegovačko Udruženje Građana i izabran je Upravni Odbor i donesen Pravilnik po kome će se raditi u narednom periodu.

Iako je većina smatrala i htjela da se vrati na svoja ognjišta u Bosnu, to se nije desilo. Ostali su ovdje u Derby i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tih dana, rađala se ideja o potrebi samostalnog organizovanja i samopomoći, koja se u kasnijem periodu razvijala i kako je Udruženje raslo i sve se bolje organizovalo, od samopomoći se prelazilo sve više u pružanju pomoći drugima, tako da se iz današnjeg Bosnia&Herzegovina Centre, usluge i pomoć pružaju ne samo onima sa područja bivše Jugoslavije nego i svim izbjeglicama iz cijelog svijeta.

Poznati smo kao jedno od glavnih mjesta u ovom gradu i regiji za pružanje pomoći svim izjeglicama i od našega Centra smo napravili za mnoge od njih, njihovu drugu kuću.

I ponosni smo na to!

Ferid Kevrić

Preuzeto: UK Network