Већ шесту годину заредом АПУ Нетворк кроз одјељак АПУ Пахуља организује скијашки догађај за вријеме зимских празника у Шведској. АПУ Пахуља се организује у шведским планинама 500 км од Штокхолма и 900 км од Малмеа. Ове године, као и обично, гости и чланови су дошли из цијеле Шведске, а овај сусрет је окупио 260 особа са босанскохерцеговачким порјеклом.

Током седмодневног боравка Босанци и Херцеговци из цијеле Шведске су имали прилику да учествују у различитим програмима забавног и спортског карактра, да уживају у спортским активностима на отвореном, нарочито скијању и санкању и међусобном дружењу и бољем упознавању.

Нажалост, ова година није била као претходне. Неизвјесно је било да ли ће се догађај уопште моћи организовати због препорука и рестрикција у земљи а везаних за КОВИД-19. У складу са тим овогодишњи сусрет био је прилагођен прописаним условима и све уобичајене активности као што су презентације, спортске активности у затвореном, креативне активности за дјецу о традицији, лекције о културном значају те заједничке вечере и дружења аранжирани су у виртуелном програму кроз различите квизове, игре и презентације.

– Без обзира на околности, нама је било неизмјерно драго што смо ипак могли координирати овај сусрет. Пресретни смо што смо видјели осмијех на лицу најмлађих учесника као награду и захвалу свим инструкторима и особама који су помогли да се организује овај догађај, каже Анес Солаковиц, организатор АПУ Пахуља.

Један од основних садржаја овог сусрета јесте Школа скијања. АПУ Пахуља има 20 интернационално лиценцираних инструктора. Обука инструктора финансирана је од стране АПУ Пахуље јер је едукација и квалитет један од основних вриједности АПУ мреже. Нарочито смо поносни што су овогодишње лекције школе скијања биле фокусиране на најмлађе учеснике, наравно уз поштивање прописаних рестрикција.

– Сматрамо да је изузетно важно његовати традицију коју градимо већ шесту годину заредом, нарочито у спортском духу. Међусобна сарадња, дружење и упознавање Босанаца и Херцеговаца широм Шведске те преношење те традиције на најмлађе јесте основни значај овог догађаја.  На најмлађим будућност остаје и на овај начин ћемо задржати наше коријене и нашу културу у дијаспори, каже Дин Колџо, Предсједник АПУ Нетwорк.

АПУ Нетwорк је босанско-шведска невладина организација која дјелује скоро двије деценије и чија је мисија да гради мостове између Шведске и Босне и Херцеговине те доприноси позитивном развоју ове двије земље у областима образовања, подузетништва, културе и спорта.

Име АПУ је босански акроним за Академија, Предузетништво и Умјетност. Ријеч “мрежа” одражава начин на који дјелује: транспарентно, динамично, друштвено, флексибилно и ефикасно.