„Jedna si jedina – Bosna i Hercegovina“ naziv je susreta dopunskih škola Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj koji je održan 1. jula 2018. godine u Stuttgartu.

Manifestacija je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a dvosatnim programom posvećenim domovini prisutne  su oduševili oni najmlađi – djeca dopunskih škola BiH iz Rottenburga, Oberlenningena, Stuttgart-Norda, Ulma i Stuttgart-Feuerbacha.

Manifestaciji su prisustvovali predstavnici Generalnog konzulata BiH u Stuttgartu: generalni konzul Zvonko Mišković, konzul Mirza Husić i uposlenici Konzulata Mira Žutić, Meliha i Selmo Eminić,  te predstavnici bh. asocijacija iz B-W.

U pozdravnom obraćanju generalni konzul Mišković čestitao je aktivistima Saveza dopunskih škola BiH na još jednoj lijepoj manifestaciji i svemu što čine na očuvanju kulture i jezika građana BiH u dijaspori.

Proglašeni su najbolji likovni i literarni radovi učenika dopunskih škola BiH u 2018. godini, koji su pristigli na konkurs Saveza dopunskih škola BiH o temi: „Moja, tvoja, naša Bosna i Hercegovina“. Od radova pristiglih na konkurs iz Njemačke, Danske, Švedske, Italije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, stručni žiri, kojim su predsjedavali likovni umjetnik, akademski slikar Samir Dervišević (likovni radovi) i profesorica Elma Jakubović (literarni radovi) izabrao je najbolje radove. Najbolji likovni radovi su: Adnana Đulića, polaznika bosanske škole iz Rottenburga i Irme Alimanović, učenice sedmog razreda iz Gornje Višće (Živinice). Drugo mjesto osvojile su Sumeja Hamidović iz Oberlenningena, Hanna Ismailović iz Minhena i Sena Hamidović iz Oberlenningena, a treće mjesto pripalo je Edini Kahrimanović iz Rottenburga, Hanisu Muminoviću iz Ulma i Lejli Pjanić iz Stuttgarta. Specijalnu nagradu za ideju osvojila je Elma Salkić iz Mannheima. Pohvaljeni su i radovi učenika bosanskih škola iz Hamburga i Nirnberga.

Prvo mjesto za literarni rad pripalo je Esmi Subašić iz Kopenhagena, drugo mjesto osvojio je Adem Kazić iz Kopenhagena, a treće Adni Hadžijašaragić, desetogodišnjoj polaznici bosanske škole u Nirnbergu.

Povodom deset godina od aktiviranja projekta Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti, u okviru koga je, samo u SR Njemačkoj osnovano više od 30 dopunskih škola BiH na bosanskom jeziku i šestogodišnjice postojanja Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine, predsjednik Saveza Haris Halilović za doprinos u očuvanju maternjeg jezika i identiteta građana BiH uručio je zahvalnice nastavnicima, koordinatorima, aktivistima i saradnicima Saveza: Ismetu Hasanoviću i Aliji Dautoviću iz Minhena, Asimi Halavać iz Mannheima, Fahrudinu Umihaniću, Muhamedu Aganoviću, Hazimu Pjaniću, Vildani Majstorović, Nedžadu Solunoviću, Zikreti Lihović i KUD-u „Mladi biseri“ iz Stuttgarta, Fatmiri Babić iz Heubacha, Nafi Hamidović iz Oberlenningena, Nataši Mrkić iz Wajblingena, Aliji Đuliću, Fatimi Kahrimanović i Aidi Đulić iz Rottenburga, generalnom konzulu Zvonku Miškoviću i konzulu BiH u Stuttgartu Mirzi Husiću.