„Jedna si jedina – Bosna i Hercegovina”, naziv je susreta dopunskih škola Bosne i Hercegovine u Njemačkoj, koji je održan 1. srpnja 2018. godine u Stuttgartu.

Događaj je započeo intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a dvosatnim programom posvećenim domovini prisutne su oduševili najmlađe – djeca dopunskih škola BiH iz Rottenburga, Oberlenningena, Stutgart-Norda, Ulma i Stutgart-Feuerbacha.

Događaju su nazočili predstavnici Generalnog konzulata BiH u Stutgartu: glavni konzul Zvonko Mišković, konzul Mirza Husić i uposlenici konzulata Mira Žutić, Meliha i Selmo Eminić i predstavnici BiH udruga iz B-W.

U svom pozdravnom govoru glavni konzul Mišković je čestitao aktivistima Saveza dopunskih škola BiH na prekrasnom događaju i svemu što rade na očuvanju kulture i jezika građana BiH u dijaspori.

Proglašeni su najbolji likovni i literarni radovi učenika dopunskih škola BiH u 2018. godini, koje su pristigli na natječaj Saveza dopunskih škola BiH na temu: „Moja, tvoja, naša Bosna i Hercegovina”. Od radova pristiglih na natječaj iz Njemačke, Danske, Švedske, Italije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, žiri, na čelu s likovnim umjetnikom, akademskim slikarom Samirom Derviševićem (likovni radovi) i profesoricom Elmom Jakubović (literarni radovi) izabrani su najbolji. Najbolji likovni radovi su radovi: Adnana Đulića, polaznika bosanske škole u Rottenburgu i Irme Alimanović, učenice sedmog razreda iz Gornje Višće (Živinice). Drugo mjesto pripalo je Sumeji Hamidović iz Oberlenningena, Hanni Ismailović iz Münchena i Seni Hamidović iz Oberlenningena, a treće mjesto pripalo je Edini Kahrimanović iz Rottenburga, Hanisu Muminoviću iz Ulma i Lejli Pjanić iz Stuttgarta. Posebnu nagradu za ideju osvojila Elma Salkić iz Mannheima. Pohvaljeni su i radovi učenika bosanske škole iz Hamburga i Nürnberga.

Prvo mjesto za literarni rad pripalo je Esmi Subašić iz Kopenhagena, drugo mjesto pripalo je Adamu Kaziću iz Kopenhagena, treće Adni Hadžijašaragić, desetogodišnjoj učenici bosanske škole u Nürnbergu.

Povodom deset godina od aktiviranja projekta Očuvanje aternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori kroz dopunska škola BiH i kulturne aktivnosti, u okviru kojih je samo u Saveznoj Republici Njemačkoj osnovana više od 30 dopunskih škola BiH na bosanskom jeziku i šeste godišnjice postojanja Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovina, predsjednik Saveza Haris Halilović za doprinos u očuvanju maternjeg jezika i identiteta građana Bosne i Hercegovine, predao je zahvalnice nastavnicima, koordinatorima, aktivistima i suradnicima Saveza: Ismetu Hasanoviću i Aliji Dautoviću iz Münchena, Asimi Halavać iz Mannheima, Fahrudinu Umihaniću, Muhamedu Aganoviću, Hazimu Pjaniću, Vildani Majstorović, Nedžadu Solunoviću, Zikreti Lihović i KUD-a “Mladi biseri” iz Stutgarta, Fatmiri Babić iz Heubacha, Nafi Hamidović iz Oberlenningena, Nataši Mrkić iz Wajblingena, Aliji Đuliću, Fatimi Kahrimanović i Aidi Đulić iz Rottenburga, gk Zvonki Miškoviću i konzulu BiH u Stuttgartu Mirzi Husiću.