У периоду од 08-12.05.2023. године у Сарајеву одржани су Дани подузетништва жена 2023 коју сваке године организира Удружење пословних жена БиХ.

Фокус ових, деветих по реду, Дана подузетништва жена је био на повезивању регионалних и бх. предузетница, као и предузетница из дијаспоре.

Овогодишњи Дани су отворени Warm-уп евентом под називом „Женско лидерство“ који је одржан у понедјељак 08.05.2023. године на Економском факултету у Сарајеву, док су даљња догађања, радионице, сајам и конференција настављени  у хотелу Терме на Илиџи, у четвртак и петак 11. и 12.05.2023. године.

 

У четвртак су одржане двије радионице:

Баланс као свакодневна пракса коју је водила Јасмина Бухре, из Удружења Bussines Women B&H;

Приступ финансијама за мала и средња предузећа који је водио Нермин Надаревић.

У петак, у оквиру Конференције одржане су три панел дискусије које је водила модераторица Амела Кесеровић-Полић:

-Могућност и препреке сурадње подузетница региона и њихова сарадња с подузетницима ЕУ,

-Потенцијал подршке дијаспоре за развој подузетништва жена у БиХ  и

– Утицај рецесије на мала и средња предузећа и развој подузетништва.

Конференцију су отвориле предсједница Удружења пословних жена у БиХ Аида Зубчевић, директорица Финанце ин Мотион БиХ Мејра Јузубашић Бајгорић и чланица GIZ focal point Шејла Мујачић.

У оквиру друге панел дискусије која се бавила могућностима увезивања подузетница из дијаспоре, говорници су били: Мерима Авдагић испред УСАИД дијаспоре, др. Самир Вилдић, предсједник Управног одбора Фондације подузетника БиХ, Жељка Сећербеговић испред Свјетског савеза дијаспоре БиХ, Лејла Тињиц Заимовиц, суоснивачица и чланица Управе Business Women of Bosnia and Herzegovina и Мелиха Мулахалиловић-Жишко, директорица УX д.о.о.

 

Организатор Дана је Удружење пословних жена у БиХ, а значај наших догађаја препознали су и подржали наши овогодишњи спонзори: Entrepreneurship Academy powerd by EFSE – Finance in Motion, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, Федерални завод за запошљавање, OSCE Mission to Bosnia and Herzegovina, Regional Cooperation Council – RCC, Инвестицијска фондација Импакт, Радио М, Економски факултет Универзитета у Сарајеву, Леда и Business Women of Bosnia and Herzegovina.

Извор: Удружење пословних жена БиХ и Business Women of B&H