Ahmed Lindov je prije sedam dana privremeno preuzeo dužnost delegata kao zamjenik predstavnice norveške oblasti Vest-Agder.
Prije sedam dana Ahmed Lindov, Bosanac i Hercegovac rođen u Sarajevu, koji je kao beba dospio u Norvešku, ušao je u Skupštinu Kraljevine Norveške kao delegat.
Dužnost delegata je preuzeo kao zamjenik predstavnice oblasti Vest-Agder, Kari Henriksen. On će funkciju zastupnika obavljati mjesec dana, a možda i duže. U ovom periodu, funkciju zastupnika Ahmed Lindov obavlja u punom kapacitetu. Tako je on, kao političar koje je rođen u Bosni i Hercegovini, postao i prvi Bosanac koji je ušao i norvešku državnu skupštinu u njenoj historiji.
– Ovaj januar 2023. mi je zaista počeo sjajno. Nekoliko dana nakon što sam obilježio svoj trideseti rođendan, ja i moja hanuma smo postali roditelji po prvi put. Samo nekoliko sati poslije toga sam, po prvi put, zasjeo u Parlamentu Norveške kao privremeni parlamentarac. Ušao sam u ovaj predstavnički dom, jer sam dobio mogućnost da tokom januara mijenjam kolegicu koja je stalni član parlamenta. To meni je velika čast i privilegija tako da ću ovaj januar pamtiti čitavog života, kaže Lindov.
Kako je bilo na prvom ulasku u Parlament, pitam, pokušavajući doznati više detalja.
– Taj dan sam se osjećao kao da sam najpopularniji u parlamentu. Mnogi su dolazili da mi čestitaju i moj ulazak u Parlament kao delegata, a i rođenje djeteta i to što sam postao otac. Moram dodati da je to bio i poseban osjećaj: ja sam pravnik po struci, a sada sjedim na mjestu gdje se svi donose svi norveški zakoni. Iako sam ovdje privremeno, mijenjam kolegicu i zastupnicu Kari Henriksen ja ću u ovom periodu biti zastupnik u punom kapacitetu.
Kako će izgledati tvoj radni dan, pitam Ahmeda.
– Biće to radni dan baš kao i svakog drugog zastupnika. Po ovoj funkciji ja sam istovremeno i potpredsjednik parlamenta. Također ću prisustvovati i drugim sjednicama raznih komisija i odbora. A radit ću i u najvažnijoj komisiji, koja radi na dopunama i unapređenju norveškog Ustava. Ovaj posao ću obavljati baš kao i svi drugi parlamentarci. Pokušat ću i da postavim neka pitanja i tačke koji će unaprijediti život doseljenika, pa tako i naših koji žive u ovoj zemlji!
Tokom ovog razgovora, Ahmed Lindov je posebno istakao veliku podršku iskusne političarke i članice parlamenta u nekoliko posljednjih saziva Kari Henriksen, koju on mijenja u Parlamentu dok je odustna.
Ona mi je mnogo pomogla kao političaru, a posebno sada kad je mijenjam kao zastupnicu. Zbog toga joj dugujem veliku zahvalnost.
Ahmed Lindov je član Norveške radničke partije, predsjednik je gradskog odbora ove partije u svom mjestu gdje živi, Kvinesdal komuni, na jugu Norveške. On je istovremeno i kandidat za načelnika ove opštine na narednim lokalnim izborima koji će održati u septembru ove godine. On je stalno angažovan i u organizacijama Bosanaca u Norveškoj, a trenutno obavlja dužnost predsjednika Bosansko-norveške privredne komore.
Jedno od neizbježnih pitanja je bilo i gdje je naša omladina i zašto nema mladih Bosanaca i Hercegovaca u javnom životu i politici.
– Eh, to je pitanje na koje ja teško mogu odgovoriti. Dosta je naših mladih, moje generacije, koji su odrasli u Norveškoj. Mnogi su uspješni u svojim karijerama, ali ih veoma malo ima u javnosti. Zbog čega je to tako, teško da imam odgovor. Općenito, naši su veoma loši u promicanju demokracije, a veoma ih je malo u politici. Pitam se da li je to neki urođeni strah od angažmana, javnog istupanja ili nešto treće. Nisam daleko od pomisli da na to utiče i loš imidž političara u BiH, kazao je.
Možda ovaj najnoviji primjer pozitivnog političkog angažmana Ahmeda Lindova podstakne bosanskohercegovačku omladinu na ozbiljniji javni i politički angažman naših mladih. Ove godine, koja broji prve dane januara, navršava se i trideset godina otkako je velika većina Bosanaca i Hercegovaca stigla u Norvešku bježeći od agresije i rata. Možda je, nakon dugogodišnjeg boravka vrijeme da se naša omladina konačno eksponira u javnom životu ove zemlje koja je pružila utočište i njima i njihovim najbližima.
Istog dana kada je vaš reporter posjetio Ahmeda Lindova na njegovom radnom mjestu u Parlamentu Kraljevine Norveške, ovaj najviši predstavnički dom je posjetio i ambasador Bosne i Hercegovine Bakir Sadović. Tom prilikom, ambasador Sadović se susreo sa predsjednikom Parlamenta Kraljevine Norveške, Masudom Gharahkhanijem. Tom prilikom, razgovarali su o mogućnosti unapređenja bilateralnih odnosa između dvije zemlje. Poseban akcenat su stavili na razvoj parlamentarne saradnje Bosne i Hercegovine i Norveške u narednom periodu.
U sklopu ovog boravka u Parlamentu Norveške, ambasador se susreo i sa Ahmedom Lindovom.

Preuzeto: MojaBiH