Ahmed Lindov je prije sedam dana privremeno preuzeo dužnost delegata kao zamjenik predstavnika norveške regije Vest – Agder.

Prije sedam dana Ahmed Lindov, Bosanac i Hercegovac rođen u Sarajevu, koji je u Norvešku došao kao beba, ušao je u Skupštinu Kraljevine Norveške kao delegat.
Dužnost delegata je preuzeo kao zamjenik predstavnice regije Vest – Agder, Kari Henriksen. Funkciju zastupnika obnašat će mjesec dana, a možda i duže. U ovom periodu funkciju zastupnika u punom kapacitetu obavlja Ahmed Lindov. Time je, kao političar rođen u Bosni i Hercegovini, postao prvi Bosanac koji je ušao u norvešku državnu skupštinu u njenoj povijesti.
– Ovaj siječanj 2023.godine stvarno mi je počeo odlično. Nekoliko dana nakon što sam proslavio svoj trideseti rođendan, moja supruga i ja smo prvi put postali roditelji. Samo nekoliko sati kasnije, prvi put sam sjedio u Parlamentu Norveške kao privremeni parlamentarac. Ušao sam u ovaj Zastupnički dom jer sam dobio priliku tijekom siječnja mijenjati kolegu koji je stalni član parlamenta. Velika mi je čast i privilegija pa ću ovaj siječanj pamtiti do kraja života, kaže Lindov.
Kako je bilo pri prvom ulasku u Parlament, pitam pokušavajući saznati više detalja.

– Taj dan sam se osjećao kao najpopularniji u Parlamentu. Mnogi su mi došli čestitati na ulasku u Parlament kao delegatu, te rođenju djeteta i očinstvu. Moram dodati da je to bio i poseban osjećaj: po struci sam pravnik, a sada sjedim na mjestu gdje se donose svi norveški zakoni. Iako sam ovdje privremeno, mijenjam svoju kolegicu i zastupnicu Kari Henriksen, u tom ću razdoblju biti zastupnik u punom kapacitetu.

Kakav će ti biti radni dan, pitam Ahmeda.

– Bit će to radni dan kao i svakog drugog zastupnika. Po toj funkciji sam i potpredsjednik Parlamenta. Prisustvovat ću i drugim sjednicama raznih komisija i odbora. A radit ću i u najvažnijem povjerenstvu, koje radi na izmjenama i poboljšanju norveškog Ustava. Radit ću ovaj posao kao i svi drugi parlamentarci. Također ću pokušati postaviti neka pitanja i točke koje će poboljšati živote doseljenika, pa tako i naših koji žive u ovoj zemlji!
U ovom razgovoru,Ahmed Lindov je posebno istaknuo veliku podršku iskusne političarke i članice Parlamenta u posljednjih nekoliko saziva Kari Henriksen, koju mijenja u Parlamentu dok je odsutna.

Mnogo mi je pomogla kao političaru, pogotovo sada kada je mijenjam kao zastupnik. Zbog toga joj dugujem veliku zahvalnost.

Ahmed Lindov je član Norveške radničke partije, predsjednik je gradskog odbora ove partije, predsjednik je gradskog odbora u mjestu prebivališta, Kvinesdal komuni, na jugu Norveške. Ujedno je i kandidat za načelnika ove općine na narednim lokalnim izborima koji će se održati u rujnu ove godine. Također je stalno angažiran u organizacijama Bosanaca u Norveškoj, a trenutno obnaša dužnost predsjednika Bosansko – norveške gospodarske komore.

Jedno od neizbježnih pitanja bilo je gdje je naša omladina i zašto mladih Bosanaca i Hercegovaca nema u javnom životu i politici.

– Eh, to je pitanje na koje teško mogu odgovoriti. Dosta je naših mladih ljudi, moje generacije, koji su odrasli u Norveškoj. Mnogi su uspješni u svojim karijerama, ali vrlo malo ih je u javnosti.
Zašto je to tako, teško da imam odgovor. Općenito, naši su jako loši u promicanju demokracije, a vrlo rijetki u politici. Zanima me je li to neki urođeni strah od angažmana, javnog nastupa ili nečeg trećeg. Nisam daleko od mišljenja da loš imidž političara u BiH ima utjecaja na to, kazao je.
Možda ovaj najnoviji primjer pozitivnog političkog angažmana Ahmeda Lindova podstakne bosanskohercegovačke mlade da se ozbiljnije angažiraju u javnom i političkom angažmanu naše omladine. Ove godine, koja broji prve dane siječnja, navršava se trideset godina od kada je velika većina Bosanaca i Hercegovaca stigla u Norvešku bježeći od agresije i rata. Možda je, nakon dugogišnjeg boravka, vrijeme da se naša mladost konačno eksponira u javnom životu ove zemlje koja je njima i njihovim najmilijima pružila utočište.

Istog dana kada je vaš novinar posjetio Ahmeda Lindova na njegovom radnom mjestu u Parlamentu Kraljevine Norveške, najviši Zastupnički dom posjetio je i veleposlanik Bosne i Hercegovine Bakir Sadović. Tom prilikom, veleposlanik Sadović susreo se s predsjednikom Parlamenta Kraljevine Norveške Masudom Gharahkhanijem. Tom su prigodom razgovarali o mogućnostima unapređenja bilateralnih odnosa dviju zemalja. Poseban naglasak stavili su na razvoj parlamentarne suradnje između Bosne i Hercegovine i Norveške u narednom razdoblju.
U sklopu ovog boravka u Parlamentu Norveške, veleposlanik se susreo i sa Ahmedom Lindovom.

Preuzeto sa: MojaBiH