Veliki broj etabliranih znanstvenika i stručnjaka iz dijaspore iz cijelog svijeta, u nastojanju da razmijene ideje i kreiraju u nove inicijative, okupit će se od 1. do 4. lipnja 2023. godine u Tuzli na 14. po redu godišnjim Danima BHAAAS-a u Bosni i Hercegovini.

Organizator događaja je Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS), koja od svog osnivanja 2007. godine radi na uspostavljanju i jačanju veza između bosanskohercegovačkih znanstvenika, umjetnika i stručnjaka u dijaspori i izgradnji mostova suradnje s Bosnom i Hercegovinom i širom regijom.

Program konferencije sastojat će se od izlaganja istaknutih stručnjaka i studenata u nizu simpozija, posebnih sesija, okruglih stolova i radionica, a ovaj znanstveni program bit će popraćen brojnim umjetničkim i kulturnim događanjima. Cilj Dana BHAAAS-a je potaknuti interakciju između sudionika i promicati smislene mogućnosti umrežavanja.

“Bliži se početak najvećeg znanstvenog događaja u Bosni i Hercegovini. Sada imamo priliku da budemo domaćini ovog izvanrednog skupa stotina stručnjaka svjetske klase u Tuzli, jednoj od najstarijih bosanskih urbanih sredina. Četverodnevno druženje zakazano za početak lipnja bit će prilika da svi sudionici podijele svoje znanje, nauče nešto novo, umreže se i steknu nova prijateljstva. Zajedno možemo poslati poruku da je budućnost zasnovana na znanju i razmjeni ideja i da je to jedini i najbolji način da profesionalci doprinesu društvu i učine život boljim”, rekao je Amer Smajkić, predsjednik BHAAAS-a.

U sklopu ovogodišnjih Dana BHAAAS-a bit će održana 24 simpozija, a među njima je najveći broj onih iz oblasti medicine na kojima će biti izložena najnovija dostignuća u medicinskoj praksi uz hands-on treninge i praktične radionice.

“Postignuti napredak u medicini će svim prisutnima omogućiti da rastu kao stručnjaci za zdravstvenu zaštitu te da budu bolji znanstvenici i lideri u svojim oblastima. Program medicinskih simpozija je kreiran tako da zdravstveni radnici uče, da budu mentori, te da se povežu i umreže sa svojim kolegama”, poručuju organizatori.

BHAAAS-ov odjel za prirodne i tehničke znanosti organizirat će sedam stručnih simpozija iz svih oblasti inženjerstva i informacionih tehnologija te dva specijalna događaja koja će okupiti stručnjake iz oblasti kemije i biotehnologije. Pored toga, studentima se nudi bogat sadržaj koji uključuje i cjelodnevnu radionicu iz kompjuterskog modeliranja.

Jedan od programa bit će i program Održivog razvoja BHAAAS-a koji i ove godine pristupa razvijanju inkluzivnog, otpornog i održivog napretka kroz interdisciplinarnost, potičući naučno-istraživačke publikacije.

Stručnjaci iz oblasti ekonomije, arhitekture, urbanizma, građevinarstva, energetike i šumarstva, osim znanstvenih prezentacija, imat će priliku prisustvovati i posebnim sesijama.

Neke od njih su upravljanje i smanjenje rizika uslijed katastrofa u suradnji s Vijećem za regionalnu suradnju Jugoistočne Europe (RCC), Green Design Biennale, panel diskusija o standardima urbanog zelenila u suradnji s Asocijacijom pejzažnih arhitekata, održivost hotelskih objekata socijalističkog perioda u suradnji s Arhitektonskim fakultetom u Sarajevu, kao i Forum o novom europskom Bauhausu.

Uz napomenu da ”Dane BHAAAS-a u BiH” podržava Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine u okviru svojih nadležnosti za iseljeništvo.

Program je dostupan na: https://bhaaas.org/tuzla-2023/program-by-location-and-days/

 

Izvor: bhaaas.org