Dragi posjetioci Interaktivnog portala za Dijasporu iz Bosne i Hercegovine,

često kažemo kako mi imamo dvije Bosne i Hercegovine – jednu ovdje, a drugu u pedeset i jednoj zemlji svijeta, gdje živi oko dva miliona naših ljudi. 

To je ogroman potencijal naše zemlje na čemu se temelji i «Politika o saradnji s iseljeništvom Bosne i Hercegovine», a koju je Vijeće ministara usvojilo u aprilu 2017. godine.

Naše iseljeništvo je i dalje veoma zainteresirano za jačanje veza sa domovinom kao i za ulaganje u BiH, a time i za direktan utjecaj na njen ekonomski, kulturni, društveni i svaki drugi vid razvoja. O značaju tih ulaganja dovoljno govori podatak da iseljeništvo u našu zemlju, samo putem dotacija, godišnje pošalje više od dvije milijarde KM.

Međutim, iako ekonomsko uvezivanje i ulaganje u BiH jeste jedan od ciljeva Politike, smatram kako u našem iseljeništvu imamo brojne druge neiskorištene potencijale, koji nisu isključivo ekonomski, a mogu pomoći razvoju i napretku BiH. Tu mislim na naučne, kulturne veze, odnosno dobru integriranost koju iseljenici imaju u zemljama prijema, a što jeste izuzetno kvalitetna osnova za podršku BiH evropskim integracijama i poboljšanju imidža naše zemlje u svijetu.

S druge strane, među najčešće isticanim zahtjevima iseljeništva prema Bosni i Hercegovini su pomoć države u organizovanju nastave na maternjem jeziku, podrška aktivnostima organizacija u iseljeništvu, poboljšana saradnja i uključivanje drugih institucija u saradnju s iseljeništvom, naročito veći angažman diplomatsko konzularnih predstavništava BiH, otvaranje kulturnih centara BiH u zemljama prijema, veća uključenost iseljeništva u društveno ekonomski život u Bosni i Hercegovini…

Sva ova pitanja su na adekvatan način tretirana kroz «Politiku o saradnji s iseljeništvom», dok upravo ovaj portal vidim kao idealnu platformu za komunikaciju i zajedničko iznalaženje rješenja na obostrano zadovoljstvo, jer uvjerena sam, samo zajedničkim djelovanjem možemo postići kvalitetne rezultate.

Bitno je istaknuti kako brojne aktivnosti ne bi bile provodive, pa tako vjerovatno ni uspostava ovog portala, bez značajnih novčanih sredstava naših prijatelja i partnera u projektu «Dijaspora za razvoj» – prije svega Vlade Švicarske, na čemu smo im veoma zahvalni.

 

Semiha Borovac,

ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine