Dragi posjetitelji Interaktivnog portala za Dijasporu iz Bosne i Hercegovine,

često kažemo kako mi imamo dvije Bosne i Hercegovine – jednu ovdje, a drugu u pedeset i jednoj zemlji svijeta, gdje živi oko dva milijuna naših ljudi. 

To je ogroman potencijal naše zemlje na čemu se temelji i «Politika o suradnji s iseljeništvom Bosne i Hercegovine», a koju je Vijeće ministara usvojilo u travnju 2017. godine.

Naše iseljeništvo i dalje je vrlo zainteresirano za jačanje veza s domovinom kao i za ulaganje u BiH, a time i za izravan utjecaj na njen ekonomski, kulturni, društveni i svaki drugi vid razvitka. O značaju tih ulaganja dovoljno govori podatak da iseljeništvo u našu zemlju, samo putem dotacija, godišnje pošalje više od dvije milijarde KM.

Međutim, iako ekonomsko uvezivanje i ulaganje u BiH jeste jedan od ciljeva Politike, smatram kako u našem iseljeništvu imamo brojne druge neiskorištene potencijale, koji nisu isključivo ekonomski, a mogu pomoći razvitku i napretku BiH. Tu mislim na znanstvene, kulturne veze, odnosno dobru integriranost koju iseljenici imaju u zemljama prijema, a što jeste izuzetno kvalitetan temelj za podršku BiH europskim integracijama i poboljšanju imidža naše zemlje u svijetu.

S druge strane, među najčešće isticanim zahtjevima iseljeništva prema Bosni i Hercegovini su pomoć države u organiziranju nastave na maternjem jeziku, podrška aktivnostima organizacija u iseljeništvu, poboljšana suradnja i uključivanje drugih institucija u suradnju s iseljeništvom, naročito veće angažiranje diplomatsko konzularnih predstavništava BiH, otvaranje kulturnih centara BiH u zemljama prijema, veća uključenost iseljeništva u društveno ekonomski život u Bosni i Hercegovini…

Sva ova pitanja na prikladan su način tretirana kroz «Politiku o suradnji s iseljeništvom», dok upravo ovaj portal vidim kao idealnu platformu za komunikaciju i zajedničko pronalaženje rješenja na obostrano zadovoljstvo, jer uvjerena sam, samo zajedničkim djelovanjem možemo postići kvalitetne rezultate.

Bitno je istaknuti kako brojne aktivnosti ne bi bile provedive, pa tako vjerojatno ni uspostava ovoga portala, bez značajnih novčanih sredstava naših prijatelja i partnera u projektu «Dijaspora za razvoj» – prije svih Vlade Švicarske, na čemu smo im vrlo zahvalni.

 

Semiha Borovac,

ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine