U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre u subotu 11.12.2021. godine održana je završna svečanost 16. Festivala bošnjačke kulture u Istri.

Nastupili su KUD Kršanski ljiljani iz Potpićna, KUD Naša mladost iz Ključa, KUD Đulistan iz Labina, ansambl Šadrvan iz Rijeke koji je publiku počastio setom sevdalinki te istarske snage, sjajna pulska pjevačica Jasmina Makota i kantautorica Elis Lovrić koja premda izvodi muziku inspirisanu svojom rodnom Labinštinom to čini na takav način da su neki njen stil prozvali istarskim sevdahom.

Publika je uživala u ritmu muzike i plesova u nastupima koji su održani u živopisnim narodnim nošnjama. Riječi i muzika sevdalinki također su očekivano lahko našli put do srca prisutnih jer, ipak, radi se o nečemu što je autentično i prepoznato daleko izvan granica Bosne i Hercegovine. Plesovi su pogodni jer ne koriste riječi, samo pokret i muzika, koji su i neke u publici potaknuli da zaplešu.

(Snimio Duško Marušić Čiči)

Uostalom, trebalo je iskoristiti situaciju i dati ljudima, članovima zajednice, ali i svima drugima, priliku da izađu vani i malo se zabave, što je istakao i predsjednik NZBI Senad Pršić.

Nije se ovdje radilo samo o zabavi, na ovaj način prezentira se i kulturna baština, a muzika, to je svima poznato, lahko povezuje ljude.

Izvor: BHDinfodesk