U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre u subotu, 11.12.2021. Dana je održana završna svečanost 16. Festivala bošnjačke kulture u Istri.

Nastupili su KUD Kršanski ljiljani iz Potpićana, KUD Naša mladost iz Ključa, KUD Đulistan iz Labina, ansambl Šadrvan iz Rijeke koji je publiku počastio kompletom sevdalinki i istarske snage, sjajna pulska pjevačica Jasmina Makota i kantautorica Elis Lovrić koja izvodi glazbu inspirirana svojom rodnom Labinštinom, čini to na način da se neki njen stil naziva istarskim sevdahom.

Publika je uživala u ritmu glazbe i plesa u nastupima koji su održani u živopisnim narodnim nošnjama. Riječi i glazba sevdalinke također su, očekivano, lako našle put do srca prisutnih jer je ipak riječ o nečemu što je autentično i prepoznato daleko izvan granica Bosne i Hercegovine. Plesovi su prikladni jer se u njima ne koriste riječi, već samo pokret i glazba, što je neke u publici potaknulo na ples.


Uostalom, trebalo je iskoristiti situaciju i dati ljudima, članovima zajednice, ali i svima ostalima priliku da izađu i malo se zabave, što je istaknuo i predsjednik NZBI Senad Pršić.

Nije se ovdje radilo samo o zabavi, tako se predstavlja kulturna baština, a glazba, to je svima poznato, lako povezuje ljude.

Izvor: BHDinfodesk