USAID Projekat „Diaspora Invest“ raspisao je 03.06.2020. redovni poziv za prijavu kompanija za tehničku podršku i poslovno savjetovanje, koje je fokusirano na firme mlađe od pet godina. Između ostalog, Projekat želi odgovoriti i na izazove pandemije COVID-19 sa kojim su se suočile brojne dijasporske investicije. Program tehničke podrške se realizira u sklopu redovnih aktivnosti Biznis centra bh. dijaspore.

„Tražimo kompanije u BiH, a u kojima postoji suvlasnički udio građana BiH koji žive i rade u inostranstvu, odnosno koji su članovi bh. dijaspore, ili ljudi koji su se vratili iz inostranstva u posljednje tri godine. Pored toga, podrška se odnosi i na preduzeća koja imaju određenu vrstu dokazive poslovne veze s bh. dijasporom, kroz saradnju u pristupu stranim tržištima, razmjeni znanja i slično. Do sada smo imali priliku raditi sa preko 100 kompanija, te želimo nastaviti pružati podršku i savjetovanje novim investicijskim projektima u BiH“, poručuju iz USAID Projekta „Diaspora Invest“.

Projekat nudi podršku kroz poslovno savjetovanje, angažovanje konsultanata za razvoj različitih segmenata poslovanja, razvoj digitalnih online platformi kompanija, promotivnih priča, certificiranje za proizvodnju i različite procese u radu, učešće u stručnim obukama, treninzima i edukacijama zaposlenika.

„Tehnička podrška je prvenstveno usmjerena na kvalificirane kompanije iz sektora poljoprivrede, turizma, informacijsko komunikacijskih tehnologija, metaloprerađivačke industrije, drvne industrije, druge prerađivačke industrije i energetike. Važno je naglasiti da poziv obuhvata kompanije registrovane kao društva sa ograničenom odgovornošću, a ne uključuje zadruge i obrte”, dodaju iz USAID Projekta “Diaspora Invest”.

Poziv je otvoren do 19.6.2020. godine (do kraja radnog dana), a sve zainteresovane kompanije trebaju dostaviti upit sa nazivom kompanije, kontakt podacima i vrstom veze sa dijasporom, po osnovu koje zainteresovani aplikant smatra da ispunjava uslove poziva na e-mail adresu info@diasporainvest.ba.