USAID Projekt „Diaspora Invest“ raspisao je 03.06.2020. redovni poziv za prijavu kompanija za tehničku potporu i poslovno savjetovanje, koje je fokusirano na firme mlađe od pet godina. Između ostalog, Projekt želi odgovoriti i na izazove pandemije COVID-19 sa kojim su se suočile brojne dijasporske investicije. Program tehničke potpore se realizira u sklopu redovnih aktivnosti Biznis centra bh. dijaspore.

„Tražimo kompanije u BiH, a u kojima postoji suvlasnički udio građana BiH koji žive i rade u inozemstvu, odnosno koji su članovi bh. dijaspore, ili ljudi koji su se vratili iz inozemstva u posljednje tri godine. Pored toga, potpora se odnosi i na poduzeća koja imaju određenu vrstu dokazive poslovne veze s bh. dijasporom, kroz suradnju u pristupu stranim tržištima, razmjeni znanja i slično. Do sada smo imali priliku raditi sa preko 100 kompanija, te želimo nastaviti pružati potporu i savjetovanje novim investicijskim projektima u BiH“, poručuju iz USAID Projekta „Diaspora Invest“.

Projekt nudi potporu kroz poslovno savjetovanje, angažovanje konsultanata za razvoj različitih segmenata poslovanja, razvoj digitalnih online platformi kompanija, promotivnih priča, certificiranje za proizvodnju i različite procese u radu, učešće u stručnim obukama, treninzima i edukacijama zaposlenika.
„Tehnička potpora je prvenstveno usmjerena na kvalificirane kompanije iz sektora poljoprivrede, turizma, informacijsko komunikacijskih tehnologija, metaloprerađivačke industrije, drvne industrije, druge prerađivačke industrije i energetike. Važno je naglasiti da poziv obuhvata kompanije registrirane kao društva sa ograničenom odgovornošću, a ne uključuje zadruge i obrte”, dodaju iz USAID Projekta “Diaspora Invest”.

Poziv je otvoren do 19.6.2020. godine (do kraja radnog dana), a sve zainteresirane kompanije trebaju dostaviti upit sa nazivom kompanije, kontakt podacima i vrstom veze sa dijasporom, po osnovu koje zainteresirani aplikant smatra da ispunjava uvjete poziva na e-mail adresu info@diasporainvest.ba.